10 definiții pentru pound


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

POUND, pounzi, s. m. Livră (1). [Pr.: páund] – Cuv. engl.

pound sm [At: DN3 / P: paund / Pl: ~nzi / E: eg pound] Unitate de măsură anglo-saxonă a greutății egală cu 453,59 g Si: livră.

POUND subst. (Rar) Livră (1). [Pr.: páund] – Cuv. engl.

POUND s.m. Măsură anglo-saxonă de masă, egală cu 453,59 g. [Pron. paund. / < engl. pound].

POUND [PÁUND] s. n. livră. (< engl. pound)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

*pound (angl.) [pron. paŭnd] s. m., pl. pounzi


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

POUND [paund], Sir Dudley (1877-1943), amiral britanic. Șef al Biroului de operațiuni al Amiralității (1917-1918) și al Statului Major al Marinei (din 1939). Unul dintre principalii colaboratori ai lui Churchill.

POUND [paund], Ezra Weston Loomis (1885-1972), poet și eseist american. Admirator al lui Mussolini; activitatea profascistă în Italia, pentru care a fost condamnat (1945) și deținut într-un lagăr de concentrare lângă Pisa; dus apoi în S.U.A. a fost internat într-un spital de boli psihiatrice până în 1958, când s-a întors în Italia. Lirica sa, imagistică și avangardistă, este de o surprinzătoare inventivitate, înglobând în fluxul poetic aforisme și citate în limbi străine. Intenția sa, pornind de la refuzul unei lumi și al unei limbi în disoluție, a fost de a compune o operă epică al cărei subiect să fie istoria conștiinței omului modern, tratând lumea contemporană ca infern, prin reconstituirea universului dantesc („Cantos”). Alte opere: „Cathay”, „Hugh Selwyn Mauberlay”. Eseuri („Spiritul romanesc”, „Cum să citim”, „Ghidul culturii”).

POUND [paund], Robert Vivian (1919-2010), fizician american de origine canadiană. Contribuții la inventarea rezonanței magnetice nucleare (R.M.N., 1946); a realizat (1960), împreună cu G. Rebka, prima experiență terestră de verificare a relativității generale.

POUND [paund] (cuv. engl.) subst. Unitate de măsură pentru greutăți de 0,4536 kg, folosită, în special în țările anglo-saxone. În România a fost folosită în trecut denumirea pfund sau funt.

Intrare: pound
  • pronunție: paund
substantiv masculin (M5)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pound
  • poundul
  • poundu‑
plural
  • pounzi
  • pounzii
genitiv-dativ singular
  • pound
  • poundului
plural
  • pounzi
  • pounzilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)