22 de definiții pentru posibil

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

POSIBIL, -Ă, posibili, -e, adj. Care se poate întâmpla sau realiza, care poate fi făcut sau imaginat; care e cu putință; care este permis să se facă. ♦ (Substantivat, n.) Ceea ce este cu putință. ◊ Expr. A face tot posibilul = a face tot ce se poate într-o împrejurare, a încerca totul pentru a ajunge la rezultatul dorit. – Din fr. possible, lat. possibilis.

POSIBIL, -Ă, posibili, -e, adj. Care se poate întâmpla sau realiza, care poate fi făcut sau imaginat; care e cu putință; care este permis să se facă. ♦ (Substantivat, n.) Ceea ce este cu putință. ◊ Expr. A face tot posibilul = a face tot ce se poate într-o împrejurare, a încerca totul pentru a ajunge la rezultatul dorit. – Din fr. possible, lat. possibilis.

posibil, ~ă [At: CR (1848), 91/44 / V: (nrc) ~bel / Pl: ~i, ~e / E: fr possible, lat possibilis] 1 a Care se poate întâmpla Si: probabil. 2 a Care se poate face Si: realizabil, (înv) putibil. 3 a Care este voie să se facă Si: îngăduit, permis. 4 a Care se poate imagina. 5 sn Ceea ce este cu putință. 6 sn Ceea ce se poate realiza. 7 sn Ceea ce se poate întâmpla. 8 sn (Îe) A face tot ~ul (și imposibilul) A face tot ce se poate, într-o împrejurare. 9 (Îae) A încerca totul pentru a ajunge la rezultatul dorit.

POSIBIL, -Ă, posibili, -e, adj. (În construcție cu verbul «a fi») Care se poate întîmpla sau realiza, care poate fi făcut sau imaginat; cu putință. Creșterea producției la hectar este posibilă numai prin folosirea din plin a metodelor agrotehnice înaintate. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2827. ◊ (În construcții impersonale) E posibil oare să nu fim de loc informați despre cele ce se petrec înaintea noastră? CAMIL PETRESCU, U. N. 346. ♦ (Substantivat, n.) Ceea ce e cu putință. De ce, chiar în materie de vînătorie, să nu hotărîm marginile posibilului? ODOBESCU, S. III 48. ◊ Expr. În măsura posibilului v. măsură. A face tot posibilul (sau posibilul și imposibilul) = a face tot ce se poate, a încerca totul pentru a ajunge la rezultatul dorit. Ce n-a făcut domnul Hagi-Iordan?.. Posibilul și imposibilul. C. PETRESCU, C. V. 97.

POSIBIL, -Ă adj. Care se poate realiza, întîmpla; care este cu putință. // s.n. Ceea ce este cu putință. [< lat. possibilis, cf. fr. possible].

POSIBIL, -Ă adj. care se poate realiza, întâmpla. ◊ (s. n.) ceea ce este cu puțintă. (< fr. possible, lat. possibilis)

POSIBIL1 adv. Cu putință. /<fr. possible, lat. possibilis

POSIBIL2 (~i, ~e) 1) Care poate exista; care poate fi înfăptuit. 3) și substantival Care constituie o limită extremă. ◊ A face tot ~ul (și imposibilul) a face absolut totul pentru a realiza ceva; a depune toate sforțările pentru a-și atinge scopul. /<fr. possible, lat. possibilis

posibil a. ce poate fi, ce se poate face. ║ n. tot ce se poate: a face posibilul.

*posíbil, -ă adj. (lat. possibilis). Care se poate: lucru posibil, (Eliptic = poate). De ex.: Va ploŭa. Posibil! S. n., pl. e. Lucru posibil: voĭ face tot posibilu ca să reușesc.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

posibil2 adv. (Posibil să vină.)

posibil1 adj. m., pl. posibili; f. posibilă, pl. posibile

posibil3 s. n. (a face tot ~ul)

posibil1 adj. m., pl. posibili; f. posibilă, pl. posibile

posibil adj. m., pl. posibili; f. sg. posibilă, pl. posibile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

POSIBIL adj., adv. 1. adj. realizabil, (livr.) fezabil, (rar) practicabil. (Un lucru ~.) 2. adj. (înv. și reg.) putincios. (Toate mijloacele ~.) 3. adj. eventual, probabil. (O ~ întâlnire între cei doi ambasadori.) 4. adv. v. poate. 5. adj. potențial, probabil, virtual. (~ câștigător al unei competiții.)

POSIBIL adj., adv. 1. adj. realizabil, (rar) practicabil. (Un lucru ~.) 2. adj. (înv. și reg.) putincios. (Toate mijloacele ~.) 3. adj. eventual, probabil. (O ~ întîlnire între cei doi ambasadori.) 4. adv. poate, probabil. (~ să vin.) 5. adj. potențial, probabil, virtual. (~ cîștigător al unei competiții.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

TOUT EST POUR LE MIEUX DANS LE MEILLEUR DES MONDES POSSIBLES (fr.) totul se petrece cel mai bine în cea mai bună dintre lumile posibile – Teză deistă apologetică, enunțată de Leibniz în „Thaeodicaea”, pe care Voltaire a răstălmăcit-o ironic în „Candide”.

Si c’est possible, Madame, c’est fait; si cela n’est pas possible, cela se fera (fr. „Dacă este posibil, Doamnă, s-a făcut; dacă nu este posibil, se va face”) – Fraza aparține lui Charles Calonne, controlorul general al finanțelor din vremea lui Ludovic al XVI-lea. În anul 1785, regina Maria Antoaneta avea nevoie de o sumă fabuloasă pentru cheltuielile ei personale. Ezitînd să indice imediat cifra, a început prin a-i spune: „Ceea ce vă cer, domnule Calonne, e poate foarte greu de îndeplinit”, – la care vistiernicul s-a grăbit să dea faimosul răspuns de mai sus. Fraza e folosită de cei ce sînt gata cu orice preț să satisfacă dorința cuiva, de cei ce pretind că nu cunosc cuvintul „imposibil” (Vezi: Impossible, n’est pas un mot français). IST.

Intrare: posibil
posibil adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • posibil
  • posibilul
  • posibilu‑
  • posibilă
  • posibila
plural
  • posibili
  • posibilii
  • posibile
  • posibilele
genitiv-dativ singular
  • posibil
  • posibilului
  • posibile
  • posibilei
plural
  • posibili
  • posibililor
  • posibile
  • posibilelor
vocativ singular
plural
posibel
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

posibil, posibilăadjectiv

  • 1. Care se poate întâmpla sau realiza, care poate fi făcut sau imaginat; care e cu putință; care este permis să se facă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    antonime: imposibil
    • format_quote Creșterea producției la hectar este posibilă numai prin folosirea din plin a metodelor agrotehnice înaintate. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2827. DLRLC
    • format_quote impersonal E posibil oare să nu fim de loc informați despre cele ce se petrec înaintea noastră? CAMIL PETRESCU, U. N. 346. DLRLC
    • 1.1. (și) substantivat neutru (numai) singular Ceea ce este cu putință. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote De ce, chiar în materie de vînătorie, să nu hotărîm marginile posibilului? ODOBESCU, S. III 48. DLRLC
      • chat_bubble În măsura posibilului. DLRLC
      • chat_bubble A face tot posibilul (sau posibilul și imposibilul) = a face tot ce se poate într-o împrejurare, a încerca totul pentru a ajunge la rezultatul dorit. DEX '09 DEX '98 DLRLC
        • format_quote Ce n-a făcut domnul Hagi-Iordan?... Posibilul și imposibilul. C. PETRESCU, C. V. 97. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.