6 definiții pentru pluri


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PLURI- Element de compunere însemnând „mai mulți”, „mai multe”, care servește la formarea unor adjective și a unor substantive. – Din lat. plus, pluris, fr. pluri-.

pluri- [At: IORDAN, L. R. A. 194 / E: lat plus, pluris, fr pluri-, it pluri-] Element prim de compunere cu semnificația: 1 Mai mulți. 2 O pluralitate de...

PLURI- Element de compunere care înseamnă „mai mulți”, „mai multe” și care servește la formarea unor adjective și a unor substantive. – Din lat. plus, pluris, fr. pluri-.

PLURI- Element de compunere însemnînd «mai mulți», «mai multe», care servește la formarea unor adjective ca pluricelular.

PLURI- elem. „mai mulți, numeroși”. (< fr. pluri-, cf. lat. plures)


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

PLURI- „mai mulți, numeroși”. ◊ L. plus, pluris „mai mult” > fr. pluri-, it. id., germ. id., engl. id. > rom. pluri-.~flor (v. -flor), adj., (despre plante) cu mai multe flori; ~form (v. -form), adj., cu mai multe forme; ~par (v. -par), adj., 1. Care a născut de mai multe ori. 2. (Despre animale) Care naște mai mulți pui deodată; ~valent (v. -valent), adj., 1. (Despre substanțe) Care se poate prezenta în compușii săi în diferite stări de valență. 2. Cu mai mulți cromozomi reuniți; ~valv (v. -valv), adj., cu mai multe valve; ~voc (v. -voc), adj., cu mai multe înțelesuri; ~vor (v. -vor), adj., 1. (Despre plante) Care se dezvoltă pe mai multe substraturi. 2. (Despre paraziți) Care trăiește pe mai multe gazde. 3. Cu nutriție variată.

Intrare: pluri
prefix (I7-P)
  • pluri

pluri

  • 1. Element de compunere însemnând „mai mulți”, „mai multe”, care servește la formarea unor adjective și a unor substantive.
    surse: DEX '09 DLRLC MDN '00

etimologie: