8 definiții pentru piezoelectricitate


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PIEZOELECTRICITÁTE s. f. (Fiz.) Proprietate a unor cristale ionice de a se polariza electric sub acțiunea unei deformări mecanice sau de a se deforma sub acțiunea unui câmp electric exterior. ♦ Modificare a dimensiunilor unui corp sub acțiunea câmpului electric. [Pr.: pie-zo-e-] – Din fr. piézo-électricité.

piezoelectricitate sf [At: DER / P: pie-zo-e~ / Pl: ~tăți / E: fr piézo-électricité] (Fiz) 1 Proprietate a unor cristale ionice de a se polariza electric sub acțiunea unei deformări mecanice sau de a se deforma sub acțiunea unui câmp electric exterior. 2 Totalitate a fenomenelor electrice produse prin presiunea sau prin deformările exercitate asupra unor anumite corpuri.

PIEZOELECTRICITÁTE s. f. (Fiz.) Proprietate a unor cristale ionice de a se polariza electric sub acțiunea unei deformări mecanice sau de a se deforma sub acțiunea unui câmp electric exterior. ♦ Modificare a dimensiunilor unui corp sub acțiunea câmpului electric. [Pr.: pi-e-zo-e-] – Din fr. piézo-électricité.

PIEZOELECTRICITÁTE s.f. Totalitatea fenomenelor electrice produse prin presiunea sau deformările făcute asupra unor anumite corpuri. [Cf. fr. piézo-électricité].

PIEZOELECTRICITÁTE s. f. proprietate a unor substanțe cristaline de a se polariza electric datorită unor deformații mecanice sau de a-și modifica dimensiunile în prezența unui câmp electric variabil. (< fr. piézo-électricité)

PIEZOELECTRICITÁTE ~ăți f. Proprietate a unor substanțe cristaline de a se polariza sub acțiunea unor factori exteriori. [Sil. pi-e-] /<fr. piézo-électricité


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

piezoelectricitáte (pie-) s. f., g.-d. art. piezoelectricitắții

piezoelectricitáte s. f. (sil. pie-zo-e-), g.-d. art. piezoelectricității

Intrare: piezoelectricitate
 • silabație: pie-zo-e- info
substantiv feminin (F117)
pl. cf. ELECTRICITATE
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • piezoelectricitate
 • piezoelectricitatea
plural
genitiv-dativ singular
 • piezoelectricități
 • piezoelectricității
plural
vocativ singular
plural

piezoelectricitate

 • 1. fizică Proprietate a unor cristale ionice de a se polariza electric sub acțiunea unei deformări mecanice sau de a se deforma sub acțiunea unui câmp electric exterior.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN
  • 1.1. Modificare a dimensiunilor unui corp sub acțiunea câmpului electric.
   surse: DEX '09 DEX '98

etimologie: