2 intrări

4 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

petrești s [At: DER / E: Petrești] Cultură materială din perioada neoliticului târziu (2800-1900 î. Hr.), dezvoltată în partea centrală și vestică a Transilvaniei denumită după localitatea unde s-au găsit vestigiile arheologice.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PETREȘTI 1. Localitate componentă a municipiului Sebeș, situată pe terasele râului Sebeș. Hidrocentrală, intrată în funcțiune în 1986. Fabrică de hârtie și de materiale de papetărie. Aici a fost descoperită o așezare din Neoliticul târziu (sfârșitul milen. 3 î. Hr.) caracterizată printr-o bogată ceramică pictată, care a dat denumirea culturii P., răspândită în centrul Transilvaniei. 2. Com. în jud. Dâmbovița, situată în NV câmpiei Titu, pe interfluviul Argeș-Neajlov; 6.082 loc. (2003). Nod rutier pe autostrada București-Pitești. Expl. de balast (Ionești). Confecții. Aici au fost descoperite vestigiile unei așezări aparținând Culturii Gumelnița (milen. 4 î. Hr.), în care s-au găsit vase ceramice, pictate, și figurine feminine. În satul Potlogeni-Deal se află o biserică cu triplu hram – Adormirea Maicii Domnului, Cuvioasa Parascheva și Sf. Nicolae (1810), iar în satul Puntea de Greci, biserica Sf. Nicolae (1841-1842). 3. Com. în jud. Satu Mare, situată în câmpia Ierului; 1.601 loc. (2003). În satul P., atestat documentar în 1316, au fost colonizați șvabi (în perioada 1782-1810).

PETREȘTII DE JOS, com. în jud. Cluj, situată în depr. Petrești, la poalele m-ților Trascău, pe râul Hăjdate; 1.888 loc. (2003). Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (1842-1846), în satul Livada. În arealul com. se află rezervația complexă Cheia Turzii.

Petr/eni, -/escu, -eșan, -ești v. Petru II C 1, 2.

Intrare: petrești
petrești
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Petrești
Petrești
substantiv propriu (SPM074SP)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Petrești
  • Petreștiul
plural
  • Petreștii
genitiv-dativ singular
  • Petrești
  • Petreștiului
plural
  • Petreștilor
vocativ singular
plural