9 definiții pentru pertinax

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PÉRTINAX s. n. Material electroizolant, cu aspect lucios și neted, obținut din straturi suprapuse de hârtie cu capacitate mare de absorbție și impregnată cu rășini sintetice. [Acc. și: pertináx] – Din fr. pertinax, germ. Pertinax.

pertinax s [At: SCÎNTEIA, 1960, nr. 4861 / Pl: nct / E: fr pertinax, ger Pertinax] Material electroizolant, cu aspect lucios și neted, obținut din straturi suprapuse de hârtie cu capacitate mare de absorbție, impregnată cu rășini sintetice.

PERTINÁX s. n. Material electroizolant, cu aspect lucios și neted, obținut din straturi suprapuse de hârtie cu capacitate mare de absorbție și impregnată cu rășini sintetice. – Din fr. pertinax, germ. Pertinax.

PÉRTINAX s.n. Hârtie presată, tare, cu calități izolatoare, folosită în electrotehnică. [< fr. pertinax, germ. Pertinax].

PÉRTINAX s. n. hârtie presată, tare, cu calități izolatoare, folosită în electrotehnică. (< fr. pertinax, germ. Pertinax)

PERTINÁX n. Material izolant confecționat din straturi suprapuse de hârtie sintetică și întrebuințat pe larg în electrotehnică. /<fr. pertinax, germ. Pertinax

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PERTINAX (Publius Helvius) (126-193), împărat roman. Strălucită carieră militară și administrativă. Guvernator al Moesiilor (176-178), al Daciei (178-179), Siriei (179-182), Britanniei (185-187), Africii (188-189). Prefect al Romei la sfârșitul domniei lui Commodus. După asasinarea acestuia, P. este proclamat împărat (1 ian. 193). Ucis după 87 de zile de garda pretoriană nemulțumită de măsurile luate în vederea însănătoșirii economiei.

Intrare: pertinax
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pertinax
  • pertinaxul
  • pertinaxu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • pertinax
  • pertinaxului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pertinaxsubstantiv neutru

  • 1. Material electroizolant, cu aspect lucios și neted, obținut din straturi suprapuse de hârtie cu capacitate mare de absorbție și impregnată cu rășini sintetice. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.