11 definiții pentru periscop

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PERISCOP, periscoape, s. n. Instrument optic care servește la observarea câmpului de operații dintr-o tranșee, dintr-un submarin etc. ◊ Periscop solar = periscop special cu care se fotografiază poziția față de orizont a discului solar. – Din fr. périscope.

PERISCOP, periscoape, s. n. Instrument optic care servește la observarea câmpului de operații dintr-o tranșee, dintr-un submarin etc. ◊ Periscop solar = periscop special cu care se fotografiază poziția față de orizont a discului solar. – Din fr. périscope.

periscop sn [At: CADE / Pl: ~oape / E: fr périscope] 1 Instrument optic în care razele de lumină sunt abătute de mai multe ori de la linia dreaptă, cu ajutorul oglinzilor sau al prismelor cu reflexie totală, și care servește la observarea unui punct inaccesibil ochiului observatorului. 2 ~ solar Aparat special care fotografiază poziția discului solar pe bolta cerească în raport cu orizontul.

PERISCOP, periscoape, s. n. Instrument optic alcătuit dintr-un tub care are Ia una dintre extremități un ocular și la cealaltă un obiectiv, ale căror axe sînt perpendiculare pe axa tubului, și cîte o oglindă plană sau cîte o prismă cu reflexiune totală pentru abaterea în unghi drept a razelor de lumină; este folosit pentru observarea obiectelor aflate în spatele unui obstacol. ◊ Periscop solar = periscop special cu care se fotografiază poziția discului solar pe bolta cerească, față de orizont.

PERISCOP s.n. Instrument optic, format dintr-un tub metalic rigid sau telescopic prevăzut cu lentile și prisme cu reflexie totală, prin care se poate privi peste obstacole sau din submarinele aflate în imersiune. [Pl. -scoape. / < fr. périscope, cf. gr. periskopein < peri – în jur, skopein – a privi, a cerceta].

PERISCOP s. n. instrument optic, dintr-un tub metalic rigid sau telescopic cu lentile și prisme cu reflexie totală, prin care se poate privi peste obstacole sau din submarinele aflate în imersiune. (< fr. périscope)

PERISCOP ~oape n. mil. Aparat optic pentru efectuarea observărilor dintr-un adăpost (tranșee, blindaj etc.), din tancuri sau din submarine. /<fr. périscope

*periscóp n., pl. oape (peri- și scop din tele-scop). Un fel de ocheană cu prizme cu care te poțĭ uĭta fără să ĭeșĭ la iveală. (E întrebuințată maĭ ales la submarine și la observațiunea din tranșeĭ. Inventatoru eĭ e filosofu Helvetius, în seculu XVIII).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

periscop (desp. -ris-cop/-ri-scop) s. n., pl. periscoape

!periscop (-ris-cop/-ri-scop) s. n., pl. periscoape

periscop s. n. (sil. mf. -scop), pl. periscoape

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PERISCÓP (< fr {i}; {s} peri- + gr. skopein „a examina”) s. n. Instrument optic în care razele de lumină sunt deviate cu ajutorul oglinzilor sau al prismelor cu reflexie totală și care permite observatorilor aflați în tranșee, submarine etc. să urmărească ceea ce se întâmplă la suprafața pământului sau a apei. Primul periscop instalat pe un submarin francez datează din 1893, iar periscoapele de tranșee au fost folosite în Primul Război Mondial.

Intrare: periscop
  • silabație: pe-ris-cop, pe-ri-scop info
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • periscop
  • periscopul
  • periscopu‑
plural
  • periscoape
  • periscoapele
genitiv-dativ singular
  • periscop
  • periscopului
plural
  • periscoape
  • periscoapelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

periscop, periscoapesubstantiv neutru

  • 1. Instrument optic care servește la observarea câmpului de operații dintr-o tranșee, dintr-un submarin etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Periscop solar = periscop special cu care se fotografiază poziția față de orizont a discului solar. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.