2 intrări

3 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Pericle m. general, orator și om de Stat atenian: protector al artelor și al literaturei; el dete numele său secolului celui mai strălucit al Greciei (494-429 a. Cr.).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PERICLE (c. 490-429 î. Hr.), om politic atenian. Se afirmă în viața politică a cetății ca acuzator în procesul intentat lui Cimon, liderul partidei aristocratice. După asasinarea lui Efialte (461 î. Hr.), P. devine liderul partidei democratice, calitate în care a înfăptuit un șir de măsuri legislative, întărind astfel rolul instituțiilor democratice. Sub conducerea lui, ca strateg (445-429 î. Hr.), democrația sclavagistă cunoaște apogeul dezvoltării, Atena devenind centrul economic, politic și cultural al lumii grecești. Protector al artelor (printre altele, reconstruirea Acropolei) și științelor. În timpul său a început Războiul Peloponesiac (431-404 î. Hr.) pricinuit de ciocnirea de interese dintre Liga de la Delos și Liga peloponesiacă. Mort de ciumă. Pentru strălucirea intelectuală pe care a dat-o Atenei, secolul în care a trăit (sec. 5 î. Hr.) a fost supranumit „secolul lui P”.

Pericle Nume vechi și celebru în istoria Greciei antice, frecvent în izvoare, Periklés este la origine un derivat în care se poate recunoaște cu ușurință elementul de compunere savantă, folosit și în limba română actuală, peri- „în jur” (gr. péri, peri, adverb și prepoziție, înrudit cu lat. per „pe”, apare în pericard, pericarp, periheliu, perimetru, periodic, peripatetic, periferie, perifrază etc.). A doua parte a numelui personal poate fi pusă în legătură cu subst. kléos „glorie, celebritate”, care apare și în alte anetroponime de aceeași origine → Cleopatra; Patrocle; Temistocle; Sofocle etc. Numele își datorează celebritatea (și, implicit, persistența în timp) marelui om politic și orator grec Pericle (c. 490-429 î.e.n.), șef al partidului democrat și conducător al Atenei (443-429 î.e.n.), protector al științelor și artelor. Preluat și la noi în epoca modernă, pe cale cultă, din istoria Greciei sau adus de influența neogrecească, Pericle apare sporadic în inventarul prenumelor actuale. ☐ Pericle Papahagi, lingvist și folclorist român.

Intrare: Pericle
Pericle
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: pericle
pericle
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.