3 intrări

21 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PANAMÁ2, panamale, s. f. Afacere frauduloasă de mari proporții, escrocherie în stil mare. – Din n. pr. Panama.

PANAMÁ1, panamale, s. f. 1. Împletitură făcută din paie obținute din frunzele unui palmier care crește în Panama; p. ext. pălărie făcută dintr-o astfel de împletitură. 2. Țesătură ușoară de bumbac sau de in care imită panamaua1 (1). – Din fr. panama.

PANAMÁ1, panamale, s. f. 1. Împletitură făcută din paie obținute din frunzele unui palmier care crește în Panama; p. ext. pălărie făcută dintr-o astfel de împletitură. 2. Țesătură ușoară de bumbac sau de in care imită panamaua1 (1). – Din fr. panama.

panama1 sf [At: MACEDONSKI, O. III, 96 / Pl: ~le / E: fr panama] 1 Împletitură făcută din paie de Panamá. 2 (Pex) Țesătură care imită împletitura din paie de Panamá. 3 Pălărie moale, foarte mlădioasă, împletită din foile unui arbust din America Centrală.

panama2 sf [At: CONTEMP. 1948, nr. 112, 7/6 / Pl: ~le / E: Panamá] 1 Afacere frauduloasă de mari proporții, în care sunt implicate multe persoane, asemănătoare cu delapidările comise cu ocazia săpării canalului Panamá. 2 (Pex) Escrocherie în stil mare.

PANAMÁ2, panamale, s. f. Afacere frauduloasă de mari proporții, escrocherie în stil mare. – Din n. pr. Panamá.

PANAMÁ, panamale, s. f. I. 1. împletitură făcută din frunzele unui arbust din Panama. Bărbații se înghesuiau pe lîngă ferestre, făcîndu-și vînt cu cîte o imensă pălărie de panama. MACEDONSKI, O. III 96. ♦ Pălărie făcută dintr-o astfel de împletitură. Era cu un domn în haine castanii vărgate, decolorate pe umeri, cu fața ascunsă de umbra unei panamale demodate cu borurile foarte largi. C. PETRESCU, Î. I 12. 2. Țesătură simplă de bumbac sau de in, cu pătrățele formate din grupuri de cîte două pînă la patru fire alăturate de bătătură sau de urzeală. V. etamină. II. (Aluzie la fraudele comise cu ocazia săpării canalului Panama) Afacere frauduloasă de mari proporții, delapidare de bani făcută de mai multe persoane într-o mare întreprindere de stat sau particulară.

PANAMÁ1 s.f. Împletitură fină din frunzele unui arbust din America Centrală; (p. ext.) pălărie făcută dintr-o astfel de împletitură. ♦ Țesătură de bumbac sau de in care imită această împletitură. [Pl. -le. / < fr. panama].

PANAMÁ2 s.f. Afacere frauduloasă de mari proporții, legată de coruperea funcționarilor de stat. [Pl. -le. / < fr. panama, cf. Panama – istm care leagă cele două Americi].

PANAMÁ1 s. f. împletitură fină din frunzele unui arbust din America Centrală; (p. ext.) pălărie făcută dintr-o astfel de împletitură. ◊ țesătură de bumbac sau de in care imită această împletitură. (< fr. panama)

PANAMÁ2 s. f. afacere frauduloasă de mari proporții, legată de coruperea funcționarilor de stat. (< Panama, n.pr.)

PANAMÁ1 ~le f. 1) (în America Centrală) Împletitură din frunzele unei specii de palmier. 2) Pălărie confecționată dintr-o astfel de împletitură. 3) Țesătură subțire de bumbac sau de in care imită o astfel de împletitură și din care se confecționează obiecte de îmbrăcăminte ușoară. /<fr. panama

PANAMÁ2 ~le f. Afacere frauduloasă de mari proporții. /Din Panama n. pr.

panamà f. pălărie, foarte mlădioasă, împletită din frunzele unui arbore din America centrală.

Panama f. 1. oraș și port în Columbia, pe Oceanul Pacific: 60 000 loc.; 2. istm ce unește America de S. cu cea de N. între Marea Antilelor și Oceanul Pacific.

*panamá f., pl. ale. Mare delapidare de banĭ publicĭ saŭ aĭ altora (cum s’a întîmplat la facerea canaluluĭ Panamaleĭ, oraș în istmu dintre cele doŭă Americĭ). Un fel de pălărie foarte mlădioasă împletită din fășiile foilor unuĭ copăcel din America Centrală și care s’aŭ răspîndit din orașu Panamá. Lemn de panamá, scoarță de quillája saponária, ale căreĭ proprietățĭ seamănă cu ale săpunuluĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

panamá (împletitură din paie, escrocherie) s. f., art. panamáua, g.-d. art. panamálei; pl. panamále, art. panamálele corectată

*Panamá (nume geografic) s. propriu f.

panamá (împletitură de paie, escrocherie) s. f., art. panamáua, g.-d. art. panamálei; pl. panamále


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ACOPERĂMÎNT DE CAP. Subst. Pălărie, pălărioară (dim.), pălăriuță, clop (reg.); canotieră, sombrero; pălărie de paie, panama; cilindru (înv.), joben, gambetă (înv.), melon (rar); petas (ist.); bicorn, tricorn, șleapcă (reg.); cauc, calpac (înv.), potcap, potcapic (rar), camilafcă, culion (înv.); pălărie de damă, pălărioară, tocă, baretă (rar). Căciulă, căciuliță (dim.), căciuloi (augm.), cușmă (reg.), țurcă, țurcană, tombateră (înv.), chiulaf (înv.), ișlic (înv.), ișlicel (dim., înv.), gugiuman (înv.), cucă (înv.). Chipiu, șapcă, ceapcă (rar), tiulercă (reg.), capelă, capeluță (dim.), caschetă, ceacău (reg.). Coif, cască, chivără (înv.). Beretă, bască; turban, turbulan (înv.), tulpan (rar), cealma (înv.); scufie, scufă, scufiță (dim.), ceapsă (reg.), tichie, tichiuță (dim.), bonetă, bonețică (dim.), căiță (reg.); fes. Basma, băsmăluță (dim.), cimber (reg.), batic, năframă, năfrămioară (dim.), năfrămuță, năfrămiță, cîrpă (rar), cîrpușoară (dim.), broboadă, bariș, bertă (reg.), maramă, mărămuță (rar), mărămioară (dim.,: rar), pînzătură (reg.), testemel (pop.), tulpan, tulpănaș (dim.), legătură, felegă (reg.), grimea (reg.), grimeluță (dim., reg.), casîncă (reg.), peșchir (înv. și reg.), vil, voal, vîlnic, potilat (reg.), hobot (reg.). Vb. A purta pălărie (șapcă, căciulă), a avea ceva în (pe) cap; a(-și) pune ceva în (pe) cap, a-și acoperi capul, a se lega (cu ceva) la cap, a (se) îmbrobodi, a-și scoate pălăria (căciula etc.), a se descoperi; a se dezbrobodi. V. îmbrăcare, îmbrăcăminte, obiecte de îmbrăcăminte.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PANAMA, Canalul ~, canal maritim care străbate istmul Panamá (Marea Caraibilor) și Oc. Pacific (Golful Panamá). Accesibil pentru nave de până la 40.000 tdW. Lungime: 65 km, de la un țărm la altul, 81,3 km de la apele adânci din Atlantic la cele din Pacific; lățime minimă: 91 m, ad, minimă: 12,5 m, 3 pereche de ecluze (canalul cu cel mai mare sistem de ecluze din lume – Miraflores). În lungul lui există o cale ferată (construită încă din perioada 1850-1855) și o șosea. Cu un trafic de peste 193 mil. t/an, este de mare interes comercial și strategic pentru S.U.A., care asigură mai mult de jumătate din trafic; aduce mari venituri statului Panamá. Principalele porturi: Colón și Panamá. V. și statul Panamá.

arată toate definițiile

Intrare: Panama
Panama
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: panama (escrocherie)
substantiv feminin (F149)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • panama
 • panamaua
plural
 • panamale
 • panamalele
genitiv-dativ singular
 • panamale
 • panamalei
plural
 • panamale
 • panamalelor
vocativ singular
plural
Intrare: panama (împletitură)
substantiv feminin (F149)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • panama
 • panamaua
plural
 • panamale
 • panamalele
genitiv-dativ singular
 • panamale
 • panamalei
plural
 • panamale
 • panamalelor
vocativ singular
plural

panama (escrocherie)

 • 1. Afacere frauduloasă de mari proporții, escrocherie în stil mare.
  surse: DEX '09 DLRLC DN

etimologie:

panama (împletitură)

 • 1. Împletitură făcută din paie obținute din frunzele unui palmier care crește în Panama.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Bărbații se înghesuiau pe lîngă ferestre, făcîndu-și vînt cu cîte o imensă pălărie de panama. MACEDONSKI, O. III 96.
   surse: DLRLC
  • 1.1. prin extensiune Pălărie făcută dintr-o astfel de împletitură.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
   exemple
   • Era cu un domn în haine castanii vărgate, decolorate pe umeri, cu fața ascunsă de umbra unei panamale demodate cu borurile foarte largi. C. PETRESCU, Î. I 12.
    surse: DLRLC
 • 2. Țesătură ușoară de bumbac sau de in care imită panamaua.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: