14 definiții pentru palimpsest

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PALIMPSÉST, palimpseste, s. n. Pergament sau papirus de pe care s-a șters sau s-a ras scrierea inițială pentru a se putea utiliza din nou și pe care se mai văd urmele vechiului text. – Din fr. palimpseste.

palimpsest sn [At: GHEȚIE, R. M. / Pl: ~e / E: fr palimpseste] Pergament pe care s-a șters sau s-a ras scrierea inițială, pentru a putea fi utilizat din nou, și pe care de obicei se mai pot citi urmele vechiului text.

PALIMPSÉST, palimpseste, s. n. Pergament sau papirus de pe care s-a șters sau s-a ras scrierea inițială pentru a se putea utiliza din nou și pe care se mai văd urmele vechiului text. – Din fr. palimpseste.

PÁLIMPSÉST, palimpseste, s. n. Pergament de pe care s-a șters sau s-a ras scrierea inițială, pentru a face loc unui text nou.

PALIMPSÉST s.n. 1. Pergament de pe care a fost ștearsă, răzuită scrierea inițială pentru a fi utilizat din nou și pe care se mai văd încă urmele vechii scrieri. 2. (Fig.) Scriere (veche) greu lizibilă datorită ștersăturilor și corecturilor. [Cf. fr. palimpseste, lat. palimpsestus, gr. palimpsestos < gr. palin – din nou, psestos – răzuit].

PALIMPSÉST s. n. 1. pergament de pe care a fost ștearsă, răzuită scrierea inițială, pentru a fi utilizat din nou. 2. (fig.) scriere greu lizibilă datorită ștersăturilor și corecturilor. (< fr. palimpseste, gr. palimpsestos)

PALIMPSÉST ~e n. Pergament sau papirus de pe care a fost șters textul inițial pentru a fi scris un text nou și pe care se mai pot vedea urmele celui vechi. /<fr. palimpseste

palimpsest n. manuscript vechiu de pe al cărui pergament s’a șters scrisoarea primitivă spre a se scrie altceva. In evul-mediu, vechile manuscripte clasice fură acoperite de viețile sfinților: procedee chimice au permis a reconstitui textul primitiv, dând astfel la iveală opere însemnate ce se credeau deapururi pierdute.

*palimpsést n., pl. e (vgr. palímpsestos, d. pálin, din noŭ, ĭar, și psáo, răzuĭ, șterg). În paleografie, membrană, pergament de pe care s’a răzuit orĭ șters prima scriitură și s’a scris din noŭ alt-ceva.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

palimpsest s. n., pl. palimpseste

palimpsest s. n., pl. palimpseste

palimpsést s. n., pl. palimpséste

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

palimpsest, structură ~ (ică), (engl.= palimsest) papirus de pe care s-a șters scrierea inițială pentru a se putea utiliza din nou și pe care se mai văd urmele vechiului text; în geologie, folosit ca adjectiv pentru a indica păstrarea caracterelor unui dep. vechi, ca urme în dep. noi, de ex. structurile p. din granitoidele anatectice și metasomatice în care paleosomul reflectă moștenirea unor structuri metamorfice sau sedimentare; de asemenea, despre sedimentele p., care reprezintă acumulări de material vechi, prelucrat îndelung, în condițiile hidrodinamice actuale.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PALIMPSÉST (< fr., lat.; {s} gr. palimpsestos < palin „din nou” + psestos „răzuit”) s. n. Pergament de pe care s-a ras sau s-a șters scrierea inițială pentru a putea fi folosit din nou, dar pe care se mai văd urmele vechii scrieri. Cunoscut din Antichitate și utilizat frecvent în Evul Mediu din cauza rarității și al prețului ridicat al pergamentului. Începând din sec. 19, s-a încercat citirea textului original cu ajutorul unor mijloace moderne (raze ultraviolete). În Biblioteca Vaticanului s-a descoperit lucrarea lui Cicero, De republica, scrisă pe un p.

Intrare: palimpsest
palimpsest substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • palimpsest
 • palimpsestul
 • palimpsestu‑
plural
 • palimpseste
 • palimpsestele
genitiv-dativ singular
 • palimpsest
 • palimpsestului
plural
 • palimpseste
 • palimpsestelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

palimpsest, palimpsestesubstantiv neutru

 • 1. Pergament sau papirus de pe care s-a șters sau s-a ras scrierea inițială pentru a se putea utiliza din nou și pe care se mai văd urmele vechiului text. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 2. figurat Scriere (veche) greu lizibilă datorită ștersăturilor și corecturilor. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.