12 definiții pentru pagodă


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PAGÓDĂ, pagode, s. f. Templu budist sau brahman la unele popoare din Orient, în formă de turn piramidal, compus din mai multe etaje suprapuse, care se retrag succesiv și ale căror streșini sunt întoarse în sus. – Din fr. pagode.

pago sf [At: LEON ASACHI, B. 88/1 / Pl: ~de / E: fr pagode] 1 Templu la unele popoare din Orient, compus din mai multe etaje care se retrag succesiv, dând edificiului o formă piramidală. 2 (Îdt) Idol adorat într-o pogodă (1). 3 (Rar) Bibelou chinezesc sau japonez de porțelan, reprezentând o figură grotească cu capul mobil.

PAGÓDĂ, pagode, s. f. Templu hindus, budist sau brahman la unele popoare din Orient, în formă de turn piramidal, compus din mai multe etaje suprapuse, care se retrag succesiv și ale căror streșini sunt întoarse în sus. – Din fr. pagode.

PAGÓDĂ, pagode, s. f. Templu la unele popoare din Extremul Orient, a cărui construcție este dominată de un turn piramidal format din mai multe acoperișuri suprapuse, ale căror streșini sînt întoarse în sus, ceea ce îi dă o siluetă caracteristică. Ici o pagodă.. alături o biserică împodobită în stil rococo. RALEA, O. 103. Ochiul vesel întilnește.. Turnuri nalte și pagode unde cîntă vechiul bonz. ALECSANDRI, P. III 84.

PAGÓDĂ s.f. Templu în formă de turn piramidal compus din mai multe construcții suprapuse, specific unor țări din Extremul Orient. [< fr. pagode, cf. port. pagoda].

PAGÓDĂ s. f. templu în formă de turn piramidal din mai multe construcții suprapuse, specific unor țări din Extremul Orient. (< fr. pagode)

PAGÓDĂ s. f. (< fr. pagode; cuv. al unei limbi din India) 1. Templu, edificiu religios (hindus, budist sau brahman), la unele popoare orientale, alcătuit din mai multe etaje care se retrag succesiv și ale căror streșini sunt întoarse în sus, dând edificiului o formă piramidală. ♦ Abajur-pagodă = abajur a cărui formă este asemănătoare cu acoperișul unei pagode. 2. Idol, zeu adorat într-o pagodă. 3. Mică figurină chinezească, cu capul mobil, fabricată în China, în sec. 17-18. 4. Monedă de aur indiană cu circulație în sec. 17-19.

PAGÓDĂ ~e f. (la unele popoare orientale) Edificiu de cult constând din câteva etaje suprapuse cu streșinile întoarse în sus. /<fr. pagode

pagodă f. 1. templul unor popoare aziatice (Chinezi, Indieni, Siamezi): 2. idol adorat într’însele; 3. mică figură de porțelan cu capul mobil.

*pagódă f., pl. e (fr. pagode, d. pg. pagoda, care vine d. pers. but-hoda, d. but, idol, și hoda, casă). Templu la popoarele din extremu Orient (India, China, Japonia). Idol din acest templu. Mică figură chinezească (de lut orĭ de porțelan) cu capu mobil.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

pagódă s. f., g.-d. art. pagódei; pl. pagóde

pagódă s. f., g.-d. art. pagódei; pl. pagóde

Intrare: pagodă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pago
 • pagoda
plural
 • pagode
 • pagodele
genitiv-dativ singular
 • pagode
 • pagodei
plural
 • pagode
 • pagodelor
vocativ singular
plural

pagodă

 • 1. Templu budist sau brahman la unele popoare din Orient, în formă de turn piramidal, compus din mai multe etaje suprapuse, care se retrag succesiv și ale căror streșini sunt întoarse în sus.
  surse: DEX '09 DLRLC DN MDN '00 NODEX 2 exemple
  exemple
  • Ici o pagodă... alături o biserică împodobită în stil rococo. RALEA, O. 103.
   surse: DLRLC
  • Ochiul vesel întîlnește... Turnuri nalte și pagode unde cîntă vechiul bonz. ALECSANDRI, P. III 84.
   surse: DLRLC
  • diferențiere Templu hindus, budist sau brahman la unele popoare din Orient, în formă de turn piramidal, compus din mai multe etaje suprapuse, care se retrag succesiv și ale căror streșini sunt întoarse în sus.
   surse: DEX '98

etimologie: