2 intrări

8 definiții

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

horj1 sn [At: KLEIN, D. 137 / V: ~rș / Pl: ~uri / E: horji] (Reg) 1 Instrument cu care se scobesc jgheaburile în șindrile Si: horjău, horjitor. 2 (Pex) Jgheab în care se îmbină șindrilele unele în altele. 3 Instrument făcut dintr-o bucată de scândură cu o lamă de fier la capăt, cu care se desfac grăunțele de porumb de pe știulete. 4 Instrument cu care se curăță unghiile boilor. 5 Sperietoare (la vie) pentru alungarea păsărilor.

orș[1] sn vz horj

  1. Variantă neatestată de definiția principală — LauraGellner

horj n., pl. urĭ (cp. cu ung. horzsolni, a freca, a roade, a hîrjîi. V. hîrjîĭ). Carp. Savură, nisip gros. V. grohotiș.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

horj s.n. (reg.) unealtă cu care se curăță unghiile boilor.

horj, horjuri, s.n. – (reg.) 1. Unealtă cu care se curăță copitele animalelor. 2. Scoabă utilizată la incizarea obiectelor casnice din lemn (Șainelic, 1986: 55). – Din horji (MDA).

horj, -uri, s.n. – 1. Unealtă cu care se curăță copitele animalelor. 2. Scoabă utilizată la incizarea obiectelor casnice din lemn (Șainelic 1986: 55) – Din horji „a scobi” (< magh. horzsolni).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ORS Y ROVIRA, Eugenio d’ (1881-1954), eseist și critic de artă spaniol de limbă catalană. Spirit clasic. Eseuri consacrate fenomenului plastic, pe care îl înglobează de obicei dintr-o viziune mai amplă asupra istoriei culturii („Arta lui Goya”, „Trei ore în Muzeul Prado”, „Despre baroc”). Opera sa principală este „Glosări”, apărută în mai multe serii, în care comentează politica și viața culturală din epoca sa, într-un mod subtil și cu remarcabile calități literare.

Intrare: ors
ors
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: horj
horj
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
orș
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.