11 definiții pentru omofor

OMOFÓR, omofoare, s. n. Veșmânt bisericesc în forma unei eșarfe, pe care arhiereul îl poartă pe umeri în timpul serviciului bisericesc. – Din sl. omoforŭ.

OMOFÓR, omofoare, s. n. Veșmânt bisericesc în forma unei eșarfe, pe care arhiereul îl poartă pe umeri în timpul serviciului bisericesc. – Din sl. omoforŭ.

OMOFÓR, omofoare, s. n. Veșmînt bisericesc în forma unei eșarfe, purtat de arhiereu pe umeri în timpul serviciului bisericesc. Omoforul, rucavițele, tiara, epitrahilul, sita și cîrja vin de la Dosithei. ARGHEZI, P. T. 25. Între timp mitropolitul a fost îmbrăcat în odăjdii, punîndu-i-se omoforul de către diaconii săi. CAMIL PETRESCU, O. II 355. Mitropolitul, puindu-i omoforul pe cap, îi citi cu glas măreț rugăciunile de încoronare ale împăraților bizantini. ODOBESCU, S. A. 89.

omofór s. n., pl. omofoáre

omofór s. n., pl. omofoáre

omofór (omofoáre), s. n. – Podoabă sacrală la preoții ortodocși în formă de eșarfă. Mgr. ὠμοφόριον (Murnu 40), cf. sl. omoforu. Sec. XVII.

OMOFÓR ~oáre n. (în biserica ortodoxă) Haină îmbrăcată de arhiereu în timpul slujbei religioase. /<sl. omoforu

omofor n. eșarpă de mătase ce poartă arhiereii pe umeri: mitropolitul puindu-i omoforul pe cap OD. [Gr. mod.].

omofór n., pl. oare (mgr. omofórion și omóforon, d. ômos, umăr, și féro, port; vsl. omoforŭ. V. omo-fon, fos-for). Mantia de ceremonie a prelaților. V. umărar.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

OMOFÓR (< gr.) s. n. Veșmânt bisericesc ortodox de forma unei eșarfe, purtat de arhiereu pe umeri, peste sacos, în timpul serviciului religios, ca simbol al rangului său. Deseori brodat și ornamentat, constituie o adevărată piesă de muzeu (ex. o. de la Putna, sec. 15, decorat cu scene biblice, cruci și figuri de sfinți și profeți; o. de la Secu, sec. 17).


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

omofór, omofoare s. n. Veșmânt bisericesc ortodox în forma unei eșarfe, purtat de arhiereu, pe umeri în timpul serviciului bisericesc, simbol al demnității și rangului arhieresc; la catolici îi corespunde paliul. – Din sl. omoforŭ.

Intrare: omofor
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular omofor omoforul
plural omofoare omofoarele
genitiv-dativ singular omofor omoforului
plural omofoare omofoarelor
vocativ singular
plural