16 definiții pentru nostalgie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NOSTALGÍE, nostalgii, s. f. Sentiment de tristețe, de melancolie provocat de dorința de a revedea un loc drag, o persoană apropiată sau de a retrăi un episod din trecut. A Dorință (plină de regrete) pentru ceva greu de realizat. – Din fr. nostalgie.

nostalgie sf [At: I. GOLESCU, C. / V: (îvr) ~ghie / Pl: ~ii / E: fr nostalgie] 1 Sentiment de melancolie, de tristețe provocat de dorința de a revedea un loc iubit, în special pe cel natal, sau de a retrăi un episod din trecut Si: alean, dor. 2 Dorință plină de regrete pentru ceva greu de îndeplinit Si: alean, dor.

NOSTALGÍE, nostalgii, s. f. Sentiment de tristețe, de melancolie provocat de dorința de a revedea un loc iubit, o persoană apropiată sau de a retrăi un episod din trecut. ♦ Dorință (plină de regrete) pentru ceva greu de realizat. – Din fr. nostalgie.

NOSTALGÍE, nostalgii, s. f. Sentiment de tristețe, de melancolie, provocat de dorința de a revedea un loc iubit (în special pe cel natal), de a retrăi ceva din trecut. Subt farmecul amintirilor, cuprins de o nostalgie dureroasă, vru să se apuce pe loc să răspundă, ca și cînd numai astfel și-ar fi putut ușura inima. REBREANU, R. I 32. Steluță vie ca și ele, În nostalgia mea de stele Simțeam un dor nemărginit De zbor, de pribegit. ALECSANDRI, P. III 116.

NOSTALGÍE s.f. Tristețe, deprimare cauzată de dorința de a regăsi, de a revedea ceva iubit, trecut etc. [Gen. -iei. / < fr. nostalgie, cf. gr. nostos – întoarcere, algos – tristețe].

NOSTALGÍE s. f. sentiment de tristețe provocat de dorința de a regăsi ceva trecut, de a revedea ceva iubit; dorință (plină de regrete) pentru ceva greu de realizat. (< fr. nostalgie, gr. nostalgia)

NOSTALGÍE ~i f. 1) Sentiment de melancolie, produs de dorința de a revedea pe cineva sau ceva drag; dor; alean. 2) Dor de depărtări, de necunoscut. /<fr. nostalgie

nostalgie f. dor de patrie și lâncezeală cauzată de acest dor.

* nostalgíe f. (vgr. nostalgia, d. nóstos, înturnare, și álgos, durere. V. nostim). Dor de înturnare în patrie saŭ în alt loc ĭubit: savanțiĭ aŭ nostalgia singurătățiĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

nostalgie s. f., art. nostalgia, g.-d. art. nostalgiei; pl. nostalgii, art. nostalgiile (desp. -gi-i-)

nostalgie s. f., art. nostalgia, g.-d. art. nostalgiei; pl. nostalgii, art. nostalgiile

nostalgíe s. f., art. nostalgía, g.-d. art. nostalgíei; pl. nostalgíi, art. nostalgíile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

NOSTALGIE s. alean, dor. (Cîntă ca să-și mai potolească ~.)

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

nostalgie, nostalgii s. f. (pub., peior.) regret față de regimul comunist.

Intrare: nostalgie
nostalgie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • nostalgie
 • nostalgia
plural
 • nostalgii
 • nostalgiile
genitiv-dativ singular
 • nostalgii
 • nostalgiei
plural
 • nostalgii
 • nostalgiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nostalgie, nostalgiisubstantiv feminin

 • 1. Sentiment de tristețe, de melancolie provocat de dorința de a revedea un loc iubit, o persoană apropiată sau de a retrăi un episod din trecut. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  sinonime: alean dor
  • format_quote Subt farmecul amintirilor, cuprins de o nostalgie dureroasă, vru să se apuce pe loc să răspundă, ca și cînd numai astfel și-ar fi putut ușura inima. REBREANU, R. I 32. DLRLC
  • format_quote Steluță vie ca și ele, În nostalgia mea de stele Simțeam un dor nemărginit De zbor, de pribegit. ALECSANDRI, P. III 116. DLRLC
  • 1.1. Dorință (plină de regrete) pentru ceva greu de realizat. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.