2 intrări

14 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NEWTON, newtoni, s. m. Unitate de măsură pentru forță în sistemul de unități metru-kilogram-secundă, egală cu forța care imprimă unui corp de 1 kg o accelerație de 1 m pe secundă la pătrat.[1] [Pr.: nĭúton] – Din fr. newton, germ. Newton. corectată

 1. În original lipsește mențiunea „la pătrat”. — gall

NEWTON, newtoni, s. m. Unitate de măsură pentru forță în sistemul de unități metru-kilogram-secundă, egală cu forța care imprimă unui corp de 1 kg o accelerație de 1 m pe secundă la pătrat.[1] [Pr.: nĭúton] – Din fr. newton, germ. Newton.

newton sm [At: LTR / P: niu-ton / S și: (abr) N / Pl: ~i / E: fr newton, ger Newton] Unitate de măsură pentru forță în sistemul metru-kilogram-secundă, egală cu forța care imprimă unui corp de 1 kg o accelerație de 1 m pe secundă.

NEWTON, newtoni, s. m. Unitate de măsură pentru forță în sistemul de unități metru-kilogram-secundă, mai mică de aproximativ 9,81 ori decît kilogramul-forță. – Pronunțat: niú-ton.

NEWTON s.m. (Fiz.) Unitate de măsură pentru forță, egală cu forța care, aplicată unei mase de un kilogram, îi imprimă o accelerație de un metru pe secundă la pătrat. [Pron. niú-ton. / < fr. newton, cf. Newton – fizician și astronom englez].

NEWTON [NIÚTON] s. m. unitate de măsură a forței, egală cu forța care, aplicată unei mase de 1 kg, îi imprimă o accelerație de 1 m/s2. (< fr. newton)

NEWTON [pr. niúton] ~i m. Unitate de măsură pentru forță, egală cu forța care imprimă unui corp de 1 kg o accelerație de 1 m pe secundă la pătrat. /<fr. newton, germ. Newton[1]

 1. În original, incorect: o accelerație de 1 m pe secundă. gall

Newton m. (cit. Niut’n), ilustru matematic și astronom englez, stabili teoria luminei și a gravitatiunii universale (1642-1727).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

newton (unitate de măsură) [pron. niuton] s. n., pl. newtoni; simb. N

*Newton (nume de persoană) (engl.) [pron. niuton] s. propriu

newton s. m. [pron. niúton], pl. newtoni; simb. N

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NEWTON [nju:tn], Alfred (1829-1907), zoolog britanic. Primul profesor de zoologie și anatomie comparată de la Cambridge (din 1866). Autorul unui „Dicționar al păsărilor”.

NEWTON [nju:tn], Sir Charles Thomas (1816-1894), arheolog britanic. Prof. univ. la Londra. Săpături la Bodrum, unde a descoperit (1856-1858) ruinele anticului Halicarnas. Curator al antichităților grecești și romane la British Museum (1861-1885).

NEWTON [nju:tn], Sir Isaac (1642-1727), fizician, matematician și astronom englez. Prof. univ. la Cambridge. Președinte al Societății Regale din Londra (din 1703). A fundamentat mecanica clasică (newtoniană), definindu-i noțiunile de bază și enunțând cele trei principii ale dinamicii, precum și mecanica cerească prin descoperirea legii atracției universale (1687). A inventat telescopul (1668). Contribuții importante în optică („Optica”), în studiul fenomenelor de dispersie și interferență; a emis teoria corpusculară a luminii. În matematică a pus bazele calcului infinitezimal, în același timp cu Leibniz și a dat formula binomului care-i poartă numele („Principiile matematice ale filozofiei naturale”). Deși a inaugurat o nouă paradigmă a metodei științei, a fost interesat și de alchimie, profeție, înțelepciune gnostică și teologie, dezvoltând o concepție voluntaristă despre Dumnezeu (știința trebuie folosită pentru a demonstra prezența continuă a Creatorului în natură). Amplă corespondență, datorată, în parte, controverselor în care a fost angajat.

NEWTON-JOHN [njú:tn dʒon], Olivia (n. 1948), cântăreață și actriță britanică, de origine australiană. Se impune în comedia muzicală „Grease” și apoi în filmul „Xanadu” (piesele „Magic” și „Physical” intră în topuri). Discuri pentru copii. Din 1992 prezintă documentare pentru canalul TV Animal Planet.

Intrare: Newton
Newton
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: newton
 • pronunție: niuton
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • newton
 • newtonul
 • newtonu‑
plural
 • newtoni
 • newtonii
genitiv-dativ singular
 • newton
 • newtonului
plural
 • newtoni
 • newtonilor
vocativ singular
plural
N simbol
 • pronunție: en, ne, nî
abreviere, simbol, siglă (I6)
 • N
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

newton, newtonisubstantiv masculin

 • 1. Unitate de măsură pentru forță în sistemul de unități metru-kilogram-secundă, egală cu forța care imprimă unui corp de 1 kg o accelerație de 1 m pe secundă la pătrat. DEX '09 DEX '98 DN
 • diferențiere Unitate de măsură pentru forță în sistemul de unități metru-kilogram-secundă, mai mică de aproximativ 9,81 ori decât kilogramul-forță. DLRLC
 • comentariu simbol N DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.