11 definiții pentru neștiință

NEȘTIÍNȚĂ s. f. 1. Faptul de a nu ști, de a nu avea știință de ceva; situație în care se află cel care nu știe ceva, nu are știință de ceva. ♦ Neștiință de carte = analfabetism. 2. Lipsă de cultură, ignoranță; p. ext. obscurantism. – Pref. ne- + știință.

NEȘTIÍNȚĂ s. f. 1. Faptul de a nu ști, de a nu avea știință de ceva; situație în care se află cel care nu știe ceva, nu are știință de ceva. ◊ Neștiință de carte = analfabetism. 2. Lipsă de cultură, ignoranță; p. ext. obscurantism. – Ne- + știință.

NEȘTIÍNȚĂ s. f. 1. Necunoaștere, necunoștință. Stea! cum lucești în ceriul tău fără să știi că un suflet moare. Și în neștiința ta, ești și mai frumoasă. EMINESCU, N. 73. ◊ Expr. Din neștiință = din cauză că nu știi, că nu ai știut. Cu (sau întru) neștiință = fără a ști. (În corelație cu știință) Se ruga pentru iertarea greșelilor mortului... pentru cele «întru știință» și pentru cele «întru neștiință». MACEDONSKI, O. III 100. Noi nu știam... nici o faptă neomenoasă să fi săvîrșit, nici cu știință, nici cu neștiință. ISPIRESCU, L. 378. 2. Lipsă de știință sau de învățătură; incultură, ignoranță. Din a neștiinței noianuri scăpînd, Se-nalță la ceruri cu agerul gînd. NEGRUZZI, S. II 284. ◊ Neștiință de carte = analfabetism. În anii puterii democrat-populare, milioane de oameni ai muncii de la orașe și de la sate au lichidat neștiința lor de carte. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2681. Cu ce drept cerea patria aceasta sînge unui norod ținut în sărăcie, în biruri grele, în neștiință de carte? CAMILAR, N. I 33.

!neștiínță (neș-ti-/ne-ști-) s. f., g.-d. art. neștiínței

neștiínță s. f. (sil. mf. -ști-), g.-d. art. neștiínței

NEȘTIÍNȚĂ s. 1. v. necunoaștere. 2. v. incultură. 3. v. obscurantism.

Neștiință ≠ știință

NEȘTIÍNȚĂ f. (negativ de la știință): Din ~ din lipsă de informație. Cu ~ fără a ști. ~ de carte analfabetism. /ne- + știință

neștiință f. lipsă de știință.

neștiínță f., pl. e. Ignoranță, lipsă de știință.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

NEȘTIINȚĂ s. 1. necunoaștere. (~ unui lucru.) 2. ignoranță, incultură, nepricepere, (livr.) agramatism, (înv.) prostăticie, prostie, prostime. (E de-o ~ crasă.) 3. obscurantism. (Lupta împotriva ~.)

Intrare: neștiință
neștiință substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular neștiință neștiința
plural
genitiv-dativ singular neștiințe neștiinței
plural
vocativ singular
plural