10 definiții pentru napalm

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NAPÁLM s. n. Substanță cu aspect gelatinos, realizată inițial dintr-un amestec de palmitat de sodiu cu benzină și, ulterior, și din amestec de benzen cu polistiren, folosită la fabricarea bombelor incendiare și la aruncătoarele de flăcări. – Din fr., engl. napalm.

napalm sns [At: DER / E: fr napalm, eg napalm] Material incendiar compus dintr-un amestec de săruri de aluminiu ale acizilor naftenici și ale uleiului de palm, care, în amestec cu benzina, servește la fabricarea bombelor.

NAPÁLM s. n. Substanță cu aspect gelatinos, compusă din săruri de aluminiu, din acizi grași etc., care, în amestec cu benzina, servește la fabricarea bombelor incendiare. – Din fr., engl. napalm.

NAPÁLM s.n. Amestec de săruri de aluminiu și de acizi grași, care, adăugat în benzină, dă o substanță cu proprietăți incendiare, întrebuințată la fabricarea bombelor, aruncătoarelor de flăcări etc. [< engl., fr. napalm, cf. na(trium) palm(itat)].

NAPÁLM s. n. amestec incendiar, obținut prin gelificarea combustibililor lichizi cu săruri de aluminiu, polimeri sintetici, cauciuc și alte materiale solubile, folosit în bombele incendiare, aruncătoare de flăcări etc. (< fr., engl. napalm)

NAPÁLM n. Produs gelatinos inflamabil, folosit pentru bombele incendiare și aruncătoarele de flăcări. /<fr., engl. napalm

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NAPÁLM (< fr.; engl. {i}; {s} fr. na[trium] „sodiu” + palm[itate] „palmitat”) s. n. Produs incendiar gelatinos (palmitat de sodiu, săpun de aluminiu al acizilor naftenici și al acizilor grași din uleiul de palm), care, în amestec cu benzina, se folosește la bolbele incendiare.

Intrare: napalm
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • napalm
  • napalmul
  • napalmu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • napalm
  • napalmului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

napalmsubstantiv neutru

  • 1. Substanță cu aspect gelatinos, realizată inițial dintr-un amestec de palmitat de sodiu cu benzină și, ulterior, și din amestec de benzen cu polistiren, folosită la fabricarea bombelor incendiare și la aruncătoarele de flăcări. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.