13 definiții pentru mortalitate


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MORTALITÁTE s. f. Indice rezultat din raportarea numărului de decese dintr-o populație, într-o anumită perioadă, la totalul populației respective, pe un anumit teritoriu. ◊ Mortalitate infantilă = frecvența deceselor în primul an de viață la o mie de copii născuți vii. – Din fr. mortalité, lat. mortalitas, -atis.

MORTALITÁTE s. f. Indice rezultat din raportarea numărului de decese dintr-o populație, într-o anumită perioadă, la totalul populației respective, pe un anumit teritoriu. ◊ Mortalitate infantilă = frecvența deceselor în primul an de viață la o mie de copii născuți vii. – Din fr. mortalité, lat. mortalitas, -atis.

mortalitate sfs [At: CUCIURAN, D. 19/15 / E: fr mortalité] 1 (Pgn) Număr de morți (54). 2 Frecvență a deceselor dintr-o regiune, țară etc. într-un anumit timp și detenninată de anumite cauze. 3 (Îs) ~ generală Indice rezultat din raportarea numărului de decese la mia de locuitori pe un anumit teritoriu. 4 (Îs) ~ infantilă Indice rezultat din raportarea numărului de decese la copiii de vârstă sub un an la suta sau mia de copii născuți vii în perioada respectivă.

MORTALITÁTE s. f. Numărul sau proporția de morți a unei țări sau a unei regiuni (după categorii, profesiuni, ori după vîrstă) într-un timp determinat (socotit de obicei în raport cu numărul nașterilor sau cu numărul total al populației ori al categoriei respective). Pre lîngă mortalitate se adăogi și lipsa hrănii. NEGRUZZI, S. I 291.

MORTALITÁTE s.f. Proporția de decese din sânul populației dintr-un teritoriu și o perioadă anumită; letalitate. ♦ Caracterul a ceea ce este muritor. ♦ Număr de animale sau de oameni morți din cauza unei boli. [Cf. lat. mortalitas, fr. mortalité].

MORTALITÁTE s. f. raportul dintre numărul de decese și numărul total al populației dintr-un teritoriu, într-o perioadă dată; letalitate. ♦ ~ generală = frecvență în promile a deceselor dintr-un anumit teritoriu, într-o anumită perioadă; ~ infantilă = frecvența deceselor în primul an de viață la o mie de născuți vii. (< fr. mortalité, lat. mortalitas)

MORTALITÁTE f. Număr de persoane decedate la o mie de locuitori într-un an de zile. * ~ infantilă frecvență a deceselor în primul an de viață la o mie de născuți vii. /<fr. mortalité, lat. mortalitas, ~atis

mortalitate f. 1. starea ființelor vii supuse morții; 2. moartea unui număr mare de oameni sau de animale răpiți în scurt timp de aceeaș boală; 3. cantitate de indivizi cari mor într’un timp dat: mortalitatea e mai mare iarna decât vara.

*mortalitáte f. (lat. mortálitas, -átis). Starea de a fi mortal, muritor. Moartea unuĭ mare număr de animale saŭ oamenĭ în urma uneĭ epidemiĭ, unuĭ războĭ: mortalitatea e mare în locurile mlăștinoase. Număr de indivizĭ care mor într’un timp determinat: mortalitatea e mare ĭarna. V. natalitate.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

mortalitáte s. f., g.-d. art. mortalitắții

mortalitáte s. f., g.-d. art. mortalității


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

MORTALITÁTE s. (livr.) letalitate, (înv. și reg.) moarte. (~ infantilă.)

MORTALITATE s. (înv. și reg.) moarte. (~ printre copii.)

Intrare: mortalitate
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mortalitate
 • mortalitatea
plural
genitiv-dativ singular
 • mortalități
 • mortalității
plural
vocativ singular
plural

mortalitate

 • 1. Indice rezultat din raportarea numărului de decese dintr-o populație, într-o anumită perioadă, la totalul populației respective, pe un anumit teritoriu.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: letalitate moarte antonime: natalitate attach_file un exemplu
  exemple
  • Pre lîngă mortalitate se adăogi și lipsa hranii. NEGRUZZI, S. I 291.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Caracterul a ceea ce este muritor.
   surse: DN
  • 1.2. Număr de animale sau de oameni morți din cauza unei boli.
   surse: DN
  • 1.3. Mortalitate generală = frecvență în promile a deceselor dintr-un anumit teritoriu, într-o anumită perioadă.
   surse: MDN '00
  • 1.4. Mortalitate infantilă = frecvența deceselor în primul an de viață la o mie de copii născuți vii.
   surse: DEX '09 DEX '98

etimologie: