11 definiții pentru militărie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MILITĂRÍE s. f. Serviciu, stagiu militar; viață, profesie de militar; disciplină militară; armată, ostășie, cătănie. ◊ Expr. A lua (pe cineva) la militărie = a declara pe cineva la recrutare apt pentru serviciul militar; a încorpora (pe cineva). A-și face milităria = a efectua stagiul militar. (Fam.) A face militărie cu cineva = a se purta cu cineva aspru, a struni pe cineva. A se pune cu milităria pe cineva = a crea cuiva un regim (militar) sever, a ține din scurt. – Militar + suf. -ie.

militărie sf [At: MAIOR, I. B. 114/3 / Pl: ~ii / E: militar + -ie] 1 Stagiu militar Si: armată, (pop) cătănie, (îvp) ostășie. 2 Profesiune de militar. 3 Viață de militar. 4 (Pfm; îe) A se pune cu ~ia pe cineva A supune pe cineva unui regim sever. 5 (Pfm; îe) A face ~ cu cineva A se purta sever cu cineva Si: a struni. 6 (Pfm; îe) A da ~a jos din pod A deveni aspru.

MILITĂRÍE s. f. Serviciu, stagiu militar; viață, profesiune de militar; armată, ostășie, cătănie. ◊ Expr. A lua (pe cineva) la militărie = a declara pe cineva la recrutare apt pentru serviciul militar; a încorpora (pe cineva). A-și face milităria = a efectua stagiul militar. (Fam.) A face militărie cu cineva = a se purta cu cineva aspru, a struni pe cineva. A se pune cu milităria pe cineva = a crea cuiva un regim (militar) sever, a ține din scurt. – Militar + suf. -ie.

MILITĂRÍE s. f. Serviciul militar, viața de militar; armată, cătănie, ostășie. Feciorul dascălului Andrei... face slujba milităriei la Piatra. SADOVEANU, B. 17. ◊ Expr. A lua (pe cineva) la militărie = a încadra pe cineva, la recrutare, în categoria celor apți pentru serviciul militar. Am recrutat anul trecut și nu m-au luat la militărie. STANCU, D. 368. A-și face militărie = a-și face stagiul militar. (Familiar) A face militărie (cu cineva) = a acționa în mod sever, a se purta aspru cu cineva.

MILITĂRÍE f. Serviciu militar; ostășie; soldăție. A face ~a. ◊ A lua la ~ a înrola în armată. /militar + suf. ~ie

militărie f. vieața, meseria de militar.

*milităríe f. (d. militar). Fam. Servicĭu militar, știința militară, ostășie: doĭ anĭ de militărie, în această școală se învață serios milităria. A face militărie, 1. a servi ca militar, 2. a proceda ca militar: ca să disciplineze școala, directoru a trebuit să facă adevărată militărie. V. soldățíe.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

milităríe s. f., art. milităría, g.-d. milităríi, art. milităríei

milităríe s. f., art. milităría, g.-d. milităríi, art. milităríei


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

MILITĂRÍE s. 1. v. armată. 2. armată, stagiu, serviciu militar, (Transilv.) cătănie, (înv.) oștenie, soldăție. (Își face ~ la artilerie.)

MILITĂRIE s. 1. armată, (înv. și pop.) ostășie, (reg.) miliție, (Transilv.) cătănie, (înv.) voinicie. (Merge la ~.) 2. armată, stagiu, serviciu militar, (Transilv.) cătănie, (înv.) oștenie, soldăție. (Își face ~ la artilerie.)

Intrare: militărie
substantiv feminin (F134)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • militărie
 • milităria
plural
genitiv-dativ singular
 • militării
 • milităriei
plural
vocativ singular
plural

militărie

 • 1. Serviciu, stagiu militar; viață, profesie de militar; disciplină militară.
  exemple
  • Feciorul dascălului Andrei... face slujba milităriei la Piatra. SADOVEANU, B. 17.
   surse: DLRLC
  • 1.1. expresie A lua (pe cineva) la militărie = a declara pe cineva la recrutare apt pentru serviciul militar; a încorpora (pe cineva).
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: încorpora attach_file un exemplu
   exemple
   • Am recrutat anul trecut și nu m-au luat la militărie. STANCU, D. 368.
    surse: DLRLC
  • 1.2. expresie A-și face milităria = a efectua stagiul militar.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.3. expresie familiar A face militărie cu cineva = a se purta cu cineva aspru, a struni pe cineva.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.4. expresie familiar A se pune cu milităria pe cineva = a crea cuiva un regim (militar) sever, a ține din scurt.
   surse: DEX '09 DEX '98

etimologie:

 • Militar + sufix -ie.
  surse: DEX '98 DEX '09