10 definiții pentru metraj

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

METRAJ, metraje, s. n. Lungime a unui material (măsurată în metri); cantitate de material, în special de țesături (care se vinde sau se măsoară cu metrul). ◊ (Film de) scurt metraj = film care are o lungime de maximum 1 500 de m de peliculă. (Film de) lung metraj = film care are o lungime mai mare de 1 500 m de peliculă. – Din fr. métrage.

METRAJ, metraje, s. n. Lungime a unui material (măsurată în metri); cantitate de material, în special de țesături (care se vinde sau se măsoară cu metrul). ◊ (Film de) scurt metraj = film care are o lungime de maximum 1 500 de m de peliculă. (Film de) lung metraj = film care are o lungime mai mare de 1 500 m de peliculă. – Din fr. métrage.

metraj sn [At: V. ROM. iulie 1954, 30 / Pl: ~e / E: fr métrage] 1 Lungime în metri a unui obiect. 2 (Spc) Lungime de material care se vinde sau se măsoară cu metrul Vz balot, val. 3 (Îs) (Fim de) scurt ~ Film care are o lungime de maximum 1500 de metri de peliculă. 4 (Îs) (Film de) lung ~ Film care are o lungime mai mare de 1500 de metri de peliculă.

METRAJ, metraje, s. n. Lungime (măsurată în metri); cantitate de material (în special de țesături) care se măsoară cu metrul. Eu nu voiam să întîmpin ziua numai cu un metraj sporit de țesături. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 156, 6/1. ◊ Film de scurt metraj = film scurt.

METRAJ s.n. Lungime, cantitate de material (măsurată în metri). [< fr. métrage].

METRAJ s. n. lungime în metri a unui material, a unei pelicule. (< fr. métrage)

METRAJ ~e n. 1) Lungime a unui obiect, a unui material sau a unei suprafețe măsurate cu metrul. 2) Lungime a unei pelicule cinematografice în raport cu timpul necesar pentru a o proiecta pe ecran. /<fr. métrage

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

metraj (desp. me-traj) s. n., pl. metraje

metraj (me-traj) s. n., pl. metraje

metraj s. n. (sil. -traj), pl. metraje

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

METRÁJ s. n. Lungime în metri a unui obiect; spec. lungime de material (care se vinde sau se măsoară cu metrul). V. b a l o t, v a l. Am un prieten care are o rezervă de metraje pentru costume. V. ROM. iulie 1 954, 30. Peste 98 la sută din metrajul forat. . . s-a săpat cu turbina. SCÎNTEIA, 1 960, nr. 4 853. (Film de) scurt metraj = film care are o lungime de maximum 1 500 de metri de peliculă. Văzusem . . . un scurt metraj surprinzind citeva aspecte ale naturii. CONTEMP. 1 948, nr. 112, 12/4. În prezent se află în lucru 35 de scurt-metraje (un act) din acest gen. ib. 1 965, nr. 966, 5/7. (Film de) lung metraj = film care are o lungime mai mare de 1 500 de metri de peliculă. Juriile festivalului vor cuprinde cineaști reputați din întreaga lume. . . pentru filmul de lung metraj. ib. nr. 972, 5/7. - Pl.: metraje. – Din fr. métrage.

Intrare: metraj
  • silabație: me-traj info
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • metraj
  • metrajul
  • metraju‑
plural
  • metraje
  • metrajele
genitiv-dativ singular
  • metraj
  • metrajului
plural
  • metraje
  • metrajelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

metraj, metrajesubstantiv neutru

  • 1. Lungime a unui material (măsurată în metri); cantitate de material, în special de țesături (care se vinde sau se măsoară cu metrul). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Eu nu voiam să întîmpin ziua numai cu un metraj sporit de țesături. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 156, 6/1. DLRLC
    • 1.1. (Film de) scurt metraj = film care are o lungime de maximum 1 500 de m de peliculă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.2. (Film de) lung metraj = film care are o lungime mai mare de 1 500 m de peliculă. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.