11 definiții pentru menstruație

Articole pe această temă:


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MENSTRUÁȚIE, menstruații, s. f. Hemoragie fiziologică din mucoasa uterină, care apare la femeia adultă în mod regulat și periodic, începând din epoca pubertății, cu întreruperi temporare în perioadele de sarcină și de alăptare, și până la menopauză, când dispare definitiv; soroc, regulă, period. [Pr.: -stru-a-] – Din fr. menstruation.

MENSTRUÁȚIE, menstruații, s. f. Hemoragie fiziologică din mucoasa uterină, care apare la femeia adultă în mod regulat și periodic, începând din epoca pubertății, cu întreruperi temporare în perioadele de sarcină și de alăptare, și până la menopauză, când dispare definitiv; soroc, regulă, period. [Pr.: -stru-a-] – Din fr. menstruation.

menstruație sf [At: CORNEA, E. I, 24/14 / V: (înv) ~iune / P: ~stru-a~ / Pl: ~ii / E: fr menstruation] Hemoragie fiziologică uterină la femei, care are loc periodic, la intervale de aproximativ o lună, începând din epoca pubertății, cu întreruperi temporare în perioadele de sarcină și de alăptare, până la menopauză Si: period, (înv) menstruale, menstruă, regulă, (reg) fire, rânduri, soroc.

MENSTRUAȚÍE, menstruații, s. f. Scurgere de sînge din organul genital al femeii, care se produce periodic, aproximativ la 25-30 de zile, începînd din epoca pubertății pînă la menopauză; period, regulă, (popular) soroc.

MENSTRUÁȚIE s.f. Funcție fiziologică la femei, care constă dintr-o scurgere de sânge periodică (lunară) pe cale vaginală, începând din epoca pubertății până la încetarea activității glandelor sexuale; menstre. [Gen. -iei. / < fr. menstruation, cf. lat. menstruus – în fiecare lună].

MENSTRUÁȚIE s. f. scurgere de sânge periodică (lunară) pe cale vaginală, începând din epoca pubertății până la menopauză; menoree, menstre. (< fr. menstruation)

MENSTRUÁȚIE ~i f. Hemoragie fiziologică din mucoasa uterină a femeilor, care se produce lunar (cu întreruperi temporare în perioada de sarcină și de alăptare), începând din perioada pubertății și până la menopauză. [Sil. -stru-a-] /<fr. menstruation


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

menstruáție (-stru-a-ți-e) s. f., art. menstruáția (-ți-a), g.-d. art. menstruáției; pl. menstruáții, art. menstruáțiile (-ți-i-)

menstruáție s. f. (sil. -stru-a-ți-e), art. menstruáția (sil. -ți-a), g.-d. art. menstruáției; pl. menstruáții, art. menstruáțiile (sil. -ți-i-)


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

MENSTRUÁȚIE s. (FIZIOL.) ciclu, period, (pop.) lună, soroc, (înv. și reg.) poală, (reg.) belea, fire, regulă, sărbători (pl.), (Transilv., Ban. și Mold.) rând, (înv.) menstruale (pl.), menstruă, tocmeală, (eufemistic) indispoziție.

MENSTRUAȚIE s. (FIZIOL.) ciclu, period, (pop.) lună, soroc, (înv. și reg.) poală, (reg.) belea, fire, regulă, sărbători (pl.), (Transilv., Ban. și Mold.) rînd, (înv.) menstruale (pl.), menstruă, tocmeală, (eufemistic) indispoziție.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MENSTRUÁȚIE (< fr. {i}; {s} lat. menstruus „lunar”) s. f. Hemoragie fiziologică ce apare la femeia adultă în mod regulat și periodic (aproximativ la patru săptămâni), având sursa în mucoasa uterină. M. durează 3-6 zile, apare la pubertate, se întrerupere temporar în cursul perioadelor de sarcină și, adeseori, de alăptare și dispare definitiv la menopauză. Sin. ciclu menstrual; (pop.) period.

Intrare: menstruație
menstruație substantiv feminin
 • silabație: men-stru-a-ți-e
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • menstruație
 • menstruația
plural
 • menstruații
 • menstruațiile
genitiv-dativ singular
 • menstruații
 • menstruației
plural
 • menstruații
 • menstruațiilor
vocativ singular
plural

menstruație

 • 1. Hemoragie fiziologică din mucoasa uterină, care apare la femeia adultă în mod regulat și periodic, începând din epoca pubertății, cu întreruperi temporare în perioadele de sarcină și de alăptare, și până la menopauză, când dispare definitiv; period.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: menoree menstre regulă soroc

etimologie: