14 definiții pentru melanj

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MELANJ, melanjuri, s. n. 1. Amestec. 2. Fir textil obținut prin amestecul unor fibre de lână de sorturi și culori diferite sau prin amestecul fibrelor de lână cu cele sintetice; p. ext. țesătură obținută din astfel de fire. – Din fr. mélange.

melanj sn [At: COSTINESCU / Pl: ~uri / E: fr mélange] 1 (Frm) Amestec. 2 Fir textil obținut din amestecul a diferite sorturi de lână de culoare diferită sau din amestecul fibrei de lână cu fibre sintetice. 3 (Pex) Țesătură lucrată din melanj (2).

MELANJ, melanjuri, s. n. 1. (Franțuzism) Amestec. 2. Fir textil obținut prin amestecul unor fibre de lână de sorturi și culori diferite sau prin amestecul fibrelor de lână cu cele sintetice; p. ext. țesătură obținută din astfel de fire. – Din fr. mélange.

MELANJ, melanjuri, s. n. (Franțuzism) Amestec, amestecătură.

MELANJ s.n. 1. Amestec, amestecătură. 2. (Text.) Fir obținut din diverse sorturi de fibre de culori diferite; (p. ext.) țesătură din astfel de fire. [< fr. mélange].

MELANJ s. n. 1. amestec. 2. (text.) fir din diverse sorturi de fibre de culori diferite; (p. ext.) țesătură din astfel de fire. (< fr. mélange)

melanj s. n. (franțuzism) Amestec, amestecătură ◊ „Nimic mai agreabil nu se poate imagina decât acest melanj de clișee, speculații teoretice, șovăială poetică și răsfăț.” R.lit. 17 IV 93 p. 9 (din fr. mélange; DEX, DN3)

MELANJ ~uri n. 1) rar Reunire de lucruri diferite într-o totalitate; amestec. 2) Fir textil tors dintr-un amestec de fibre de lână de diferite culori, sau din fibre de lână, amestecate cu fibre sintetice. /<fr. mélange

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

melanj s. n., pl. melanjuri

melanj s. n., pl. melanjuri

melanj s. n., pl. melanjuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MELANJ s. v. amestec, combinație.

melanj s. v. AMESTEC. COMBINAȚIE.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MELANJ s. n. 1. (Franțuzism rar) Amestec, amestecătură. Cf. COSTINESCU, ALEXI, W. 2. Fir textil obținut din amestecul a diferite sorturi de fibre de lînă de culoare diferită sau din amestecul fibrei de lînă cu fibre sintetice ; p. ext. țesătură lucrată din astfel de fire. Filatură de melanj. LTR2. Melanjurile se execută pentru ca, prin combinarea diverselor sorturi de lînă și de celolină sau de fibre sintetice. . . să se amelioreze calitățile firului. ib. ◊ (Adjectival) Firele melanj sînt folosite la fabricarea țesăturilor melanj, care nu se mai vopsesc după țesere. ib. – Pl.: melanjuri. – Din fr. mélange.

Intrare: melanj
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • melanj
  • melanjul
  • melanju‑
plural
  • melanjuri
  • melanjurile
genitiv-dativ singular
  • melanj
  • melanjului
plural
  • melanjuri
  • melanjurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

melanj, melanjurisubstantiv neutru

  • 1. Amestec, amestecătură, combinație. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Fir textil obținut prin amestecul unor fibre de lână de sorturi și culori diferite sau prin amestecul fibrelor de lână cu cele sintetice. DEX '09 DEX '98 DN
    • 2.1. prin extensiune Țesătură obținută din astfel de fire. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.