2 intrări

16 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MAFIA s. f. v. mafie.

MAFIE, (2) mafii, s. f. 1. (În forma Mafia) Organizație secretă siciliană, răspândită ulterior în SUA și în alte țări, care practică șantajul și asasinatul. 2. Grup de indivizi cu îndeletniciri suspecte. ♦ Grup de persoane legate între ele prin preocupări comune și care își apără cu orice preț interesele (meschine). [Acc. și: mafie.Var. mafia s. f.] – Din it. mafia.

mafie sf [At: SADOVEANU, O. IX, 367 / Pl: ~ii / E: it mafia] 1 Organizație criminală constituită pe baza relațiilor dintr-o familie din Sicilia, care încearcă să câștige putere economică prin orice mijloace. 2 (Pgn) Grup de indivizi puternici, bogați, dar dubioși, cu îndeletniciri ilicite. 3 (Fig) Grup de persoane legate între ele prin preocupări comune, care-și apără cu orice preț interesele meschine.

MAFIE s. f. Asociație teroristă secretă care practică șantajul și asasinatul. ♦ Grup de indivizi cu îndeletniciri suspecte. ♦ Grup de persoane legate între ele prin preocupări comune și care își apără reciproc interesele (meschine). [Acc. și: mafie] – Din it. mafia.

MAFIE s.f. 1. Organizație teroristă secretă criminală din Sicilia și S.U.A. care tinde să se substituie puterii publice printr-o formă primitivă de judecată și de pedeapsă, exercitată în favoarea unor persoane private. 2. Grup, asociație de persoane unite pentru a-și satisface prin orice mijloace interesele private, chiar împotriva celor publice. [Gen. -iei, acc. și mafie, scris și maffie. / < it. mafia].

MAFIE s. f. organizație criminală secretă (din Sicilia); (p. ext.) grup de indivizi cu preocupări dubioase. ◊ grup de persoane unite pentru a-și satisface prin orice mijloace interesele. (< it. mafia)

MAFIE f. 1) Organizație teroristă secretă care practică șantajul și asasinatul. 2) fig. Grup de indivizi cu preocupări dubioase. [G.-D. mafiei; Sil. -fi-e] /<it. mafia

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Mafia (rețea teroristă italiană) (desp. -fi-a) s. propriu f., g.-d. Mafiei

*Mafia (rețea teroristă) (-fi-a) s. propriu f., g.-d. Mafiei

mafie (grup infracțional) (desp. -fi-e) s. f., art. mafia (desp. -fi-a), g.-d. art. mafiei; pl. mafii, art. mafiile (desp. -fi-i-)

!mafie (grup de indivizi cu îndeletniciri ilicite) (-fi-e) s. f., art. mafia ( -fi-a), g.-d. art. mafiei; pl. mafii, art. mafiile (-fi-i-)

mafie s. f. (sil. -fi-e), art. mafia (sil. -fi-a), g.-d. mafii, art. mafiei

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MAFIA, organizație de origine siciliană apărută în 1282 sub domnia sângeroasă a lui Carol I de Anjou, când țăranii au creat o armată proprie denumită M.A.F.I.A. (Morte alla Francia/Italia anela/Moarte Franței, strigă Italia) după strigătul lor de luptă. Până în sec. 19 a luptat împotriva tiraniei și pentru păstrarea tradițiilor locale; ulterior, m. s-a îndreptat împotriva ineficienței administrației, recurgând, adesea, la forme cu caracter banditesc. După 1930, M. s-a extins și în S.U.A., sub denumirea de „Cosa Nostra”, patronând crima organizată. În timp, M. și-a modificat modul de manifestare, prosperând în special la orașe pe seama speculațiilor practicate în procesul de urbanizare, a contrabandei și a taxelor de protecție percepute pe activitățile economice. Acționând și în alte regiuni italiene, a stabilit legături cu alte organizații criminale, infiltrându-se adânc în sistemul relațiilor sociale. În ultimele decenii, M. și-a extins sfera de activitate, devenind un flagel internațional, realizând câștiguri fabuloase prin traficul de droguri, contrabandă cu arme, pariuri clandestine și bazându-se în special pe corupția aparatului politico-administrativ și juridic. Numeroase personalități publice au fost acuzate de legături sau de favorizare a M. Lupta împotriva M. a cunoscut unele succese (arestarea în 1993-1995 a unor conducători ca: S. Riina și L. Bagarella), dar și numeroase victime (magistrații Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, 1992 ș.a.).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

mafie, mafii s. f. 1. orice tip de organizație criminală specializată în operațiuni ilicite 2. corupție existentă la diferite niveluri în rândul funcționarilor publici

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MÁFIE s. f. Asociație teroristă secretă din Sicilia. Astăzi nu mai e un secret pentru nimeni că mafia este patronată din umbră de stăpînii marilor latifundii siciliene. CONTEMP. 1963, nr. 876, 8/5, cf. 8/7. ♦ Grup de indivizi (dubioși) cu îndeletniciri suspecte. Era, în fond, victima unei mafii stricate, dornică de senzații și de senzațional. STANCU, R. A. I, 264. ♦ (Glumeț) Grup de persoane legate între ele prin preocupări comune. Învățăminte am tras și noi destule din mânuirea undiții. . . Ca și magistrul nostru, nu putem rezista dorinții și plăcerii de a le împărtăși atît mafiei pescărești, cît și profanilor. SADOVEANU, O. IX, 367. Din it. mafia.

Intrare: Mafia
 • silabație: Ma-fi-a info
substantiv feminin (F162)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • Mafia
 • Mafia
plural
genitiv-dativ singular
 • Mafii
 • Mafiei
plural
vocativ singular
plural
Intrare: mafie
 • silabație: ma-fi-e info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mafie
 • mafia
plural
 • mafii
 • mafiile
genitiv-dativ singular
 • mafii
 • mafiei
plural
 • mafii
 • mafiilor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F135)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • maffie
 • maffia
plural
 • maffii
 • maffiile
genitiv-dativ singular
 • maffii
 • maffiei
plural
 • maffii
 • maffiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

Mafiasubstantiv propriu feminin, substantiv feminin

 • 1. Organizație secretă siciliană, răspândită ulterior în SUA și în alte țări, care practică șantajul și asasinatul. DEX '09
etimologie:

mafie, mafiisubstantiv feminin

 • 1. Grup de indivizi cu îndeletniciri suspecte. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 1.1. Grup de persoane legate între ele prin preocupări comune și care își apără cu orice preț interesele (meschine). DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.