14 definiții pentru madrepor

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MADREPOR, madrepori, s. m. (La pl.) Ordin de animale celenterate cu schelet calcaros bine dezvoltat și ramificat, care trăiesc în colonii mari în mările calde (Madrepora); (și la sg.) animal care aparține acestui ordin. – Din fr. madrépore.

MADREPOR, madrepori, s. m. (La pl.) Ordin de animale celenterate cu schelet calcaros bine dezvoltat și ramificat, care trăiesc în colonii mari în mările calde (Madrepora); (și la sg.) animal care aparține acestui ordin. – Din fr. madrépore.

madrepor sm [At: C. PETRESCU, Î. II, 48 / V: (înv) sf / Pl: ~i / E: fr madrépore] 1 (Lpl) Gen de corali cu schelet calcaros, bine dezvoltat și ramificat, care trăiesc în colonii mari în mările calde (Madrepora). 2 Coral care aparține genului madreporelor (1).

MADREPOR, madrepori, s. m. Animal marin din clasa coralierilor, cu scheletul calcaros foarte dezvoltat; trăiește în colonii mari în mările calde, formînd recife sau atoli. Arborii ninși ca giganți madrepori albi. C. PETRESCU, Î. II 48.

MADREPOR ~i m. 1) la pl. Ordin de animale celenterate cu schelet calcaros bine dezvoltat și ramificat, care trăiesc în colonii mari în mările calde (reprezentant: coralul). 2) Animal din acest ordin. /<fr. madrépore

*madrepór m. (fr. madrepore, masc., d. it. madrépora). Zool. Gen de polipĭ agregațĭ, grămădire de celule calcaroase care comunică între ele și cresc așa în cît ajung să formeze băncĭ, recifĭ și insule, cum se vede pe la tropicele Oceaniiĭ, pe coasta Calvadosuluĭ (Francia) și aĭurea.

MADREPORI s.m.pl. Ordin de celenterate cu schelet calcaros, care trăiesc în colonii în mările Sudului, formînd recife sau atoli; (la sg.) animal din acest ordin. [< fr. madrépores, sg. madrepor].

MADREPORI s. m. pl. ordin de celenterate cu schelet calcaros, care trăiesc în colonii în mările tropicale, formând recife sau atoli. (< fr. madrépores)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

madrepor (desp. ma-dre-) s. m., pl. madrepori

madrepor (ma-dre-) s. m., pl. madrepori

madrepor s. m. (sil. -dre-), pl. madrepori

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MADREPOR s. (ZOOL.) madreporar. (~ul este un celenterat.)

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MADREPOR s. m. (La pl.) Gen de corali cu schelet calcaros bine dezvoltat și ramificat (Madrepora) ; (și la sg.) coral care aparține acestui gen. Arborii ninși ca giganți madrepori albi. C. PETRESCU, Î. II, 48. ◊ F i g. Prin ferestrele pe care soarele proiectează iarna madrepori de promoroacă, clipele picură perle sfărîmate. V. ROM. noiembrie 1962, 92. - Pl.: madrepori. – Și: (învechit) madrepóră s. f. COSTINESCU, BARCIANU. – Din fr. madrépore.

Intrare: madrepor
  • silabație: ma-dre-por info
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • madrepor
  • madreporul
  • madreporu‑
plural
  • madrepori
  • madreporii
genitiv-dativ singular
  • madrepor
  • madreporului
plural
  • madrepori
  • madreporilor
vocativ singular
plural
madreporă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

madrepor, madreporisubstantiv masculin

  • 1. (la) plural Ordin de animale celenterate cu schelet calcaros bine dezvoltat și ramificat, care trăiesc în colonii mari în mările calde (Madrepora). DEX '09 DEX '98 DN
    • 1.1. (la) singular Animal care aparține acestui ordin. DEX '09 DLRLC DN
      sinonime: madreporar
      • format_quote Arborii ninși ca giganți madrepori albi. C. PETRESCU, Î. II 48. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.