7 definiții pentru măzărichea-cucului

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MĂZĂRÍCHE s. f. I. Nume dat mai multor specii de plante furajere din familia leguminoaselor: a) plantă agățătoare cu frunze perechi, terminate cu un cârcel, și cu flori roșii, galbene sau violete (Vicia dumetorum); b) plantă cu flori de culoare violet-deschis, cu frunze terminate printr-un vârf țepos (Vicia lathyroides); c) borceag; d) plantă cu tulpina înaltă acoperită cu perișori și cu flori de culoare violetă (Vicia villosa); e) plantă cu frunzele compuse și cu florile de culoare albă (Vicia pannonica); f) bob1. ◊ Compus: măzăriche-neagră sau măzărichea-cucului = orăstică. II. Precipitație atmosferică sub formă de bobițe de zăpadă sau de gheață, care cade în timpul iernii. III. (Med.) Cisticercoză. [Var.: (reg.) măzeríche s. f.] – Din mazăre.

MĂZĂRÍCHE s. f. I. 1. Borceag. 2. Nume dat mai multor plante erbacee din familia leguminoaselor, înrudite cu mazărea: a) plantă agățătoare cu frunze compuse terminate cu un cîrcel, cu flori roșii, galbene sau violete; crește prin fînețe, tufișuri și păduri de munte (Vicia); b) bob. O mulțime de buruieni... printre care... neghina, măzărichea. PAMFILE, A. R. 94. ◊ Compus: măzăriche-neagră (sau măzărichea-cucului) = orăstică. II. Precipitație atmosferică sub formă de picături înghețate de ploaie, ca o grindină măruntă. Te-au apucat vijelii și te-au spulberat viscolele cu măzăriche ale sfîrșiturilor de toamnă. SADOVEANU, O. VI 50. Vîntul vuia de te lua groaza; măzărichea răpăia în fereastră. DELAVRANCEA, S. 16. Începuse a ninge, cădea o măzăriche tare ca plumbul. CONTEMPORANUL, VIII 294. (Med.) III. Cisticercoză. – Variante: măzărícă (ȘEZ. I 236), măzeríche (NEGRUZZI, S. I 101) s. f.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

măzărichea-cucului (plantă) s. f. art., g.-d. art. măzărichii-cucului

!măzărichea-cucului (plantă) s. f. art., g.-d. art. măzărichii-cucului

măzăríchea-cúcului (bot.) s. f., g.-d. art. măzăríchii-cúcului

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MĂZĂRICHEA-CÚCULUI s. v. mălurici, orăstică.

măzărichea-cucului s. v. MĂLURICI. ORĂSTICĂ.

Intrare: măzărichea-cucului
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • măzărichea-cucului
plural
genitiv-dativ singular
  • măzărichii-cucului
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

măzărichea-cuculuisubstantiv feminin articulat

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic