10 definiții pentru lumpenproletariat


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LUMPENPROLETARIÁT s. n. (În marxism) Categorie socială formată din elemente declasate (cerșetori, vagabonzi, aventurieri) proveniți din diferite grupuri sociale. [Pr.: -ri-at] – Din germ. Lumpenproletariat.

lumpenproletariat sn [At: DEX / P: ~ri-at / E: ger Lumpenproletariat] (În terminologia marxistă) Categorie de oameni declasați, cerșetori, vagabonzi etc., proveniți din diferite pături sociale, ca urmare a șomajului și a pauperizării.

LUMPENPROLETARIÁT s. n. (În terminologia marxistă) Categorie de oameni declasați (cerșetori, vagabonzi, aventurieri) proveniți din diferite pături sociale, ca urmare a șomajului și a pauperizării. [Pr.: -ri-at] – Din germ. Lumpenproletariat.

LUMPENPROLETARIÁT s. n. (În societatea cu clase antagoniste) Categorie de oameni declasați (cerșetori, vagabonzi, delincvenți etc.), izgoniți din producție și care devin adeseori o unealtă în mîna exploatatorilor. Lumpenproletariatul, acest putregai pasiv al păturilor celor mai de jos ale vechii societăți, este tîrît pe alocuri în vîltoarea mișcării de către o revoluție proletară din cauza ansamblului condițiilor sale de existență; el va înclina însă mai curînd să se lase cumpărat pentru uneltiri reacționare. MARX-ENGELS, M. C. 45.

LUMPENPROLETARIÁT s.n. (În ideologia marxistă) Categorie de oameni declasați, fără ocupație precisă, care se formează în societatea capitalistă ca urmare a șomajului, descalificării și pauperizării și care devin adeseori unelte în mâna exploatatorilor. [< germ. Lumpenproletariat].

LUMPENPROLETARIÁT s. n. categorie de oameni declasați, fără ocupație precisă, care se formează în societatea capitalistă ca urmare a șomajului, descalificării și pauperizării; lumpen. (< germ. Lumpenprotelariat)

LUMPENPROLETARIÁT n. Pătură socială constituită din elemente declasate, apărută în urma șomajului și a pauperizării. /<germ. Lumpenproletariat


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

lumpenproletariát (-ri-at) s. n.

lumpenproletariát s. n. (sil. -ri-at)


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

Intrare: lumpenproletariat
 • silabație: -ri-at info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • lumpenproletariat
 • lumpenproletariatul
 • lumpenproletariatu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • lumpenproletariat
 • lumpenproletariatului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

lumpenproletariat

 • 1. (În marxism) Categorie socială formată din elemente declasate (cerșetori, vagabonzi, aventurieri) proveniți din diferite grupuri sociale.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: lumpen attach_file un exemplu
  exemple
  • Lumpenproletariatul, acest putregai pasiv al păturilor celor mai de jos ale vechii societăți, este tîrît pe alocuri în vîltoarea mișcării de către o revoluție proletară din cauza ansamblului condițiilor sale de existență; el va înclina însă mai curînd să se lase cumpărat pentru uneltiri reacționare. MARX-ENGELS, M. C. 45.
   surse: DLRLC

etimologie: