14 definiții pentru longevitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LONGEVITATE s. f. Durată excepțională a vieții; viață lungă (a unui individ, a unui grup, a unei specii). – Din fr. longévité, lat. longaevitas, -atis.

longevitate sf [At: I. GOLESCU, C. / V: (îvr) lun~, lungiv~ / Pl: (rar) ~tăți / E: fr longévité, lat longaevitas, -atis] 1 Viață lungă a unui individ, a unui grup, a unei specii. 2 (Pex) Durată de viață peste limitele normale. 3 (Fig) Existență îndelungată.

LONGEVITATE, (rar) longevități, s. f. Durată excepțională a vieții; viață lungă (a unui individ, a unui grup, a unei specii). – Din fr. longévité, lat. longaevitas, -atis.

LONGEVITATE, (rar) longevități, s. f. Faptul de a trăi mult, durată lungă a vieții, viață lungă. Pavlov a arătat că longevitatea depinde și de omul însuși, că trebuie respectat un anumit ritm de viață atît în timpul muncii cît și în timpul odihnei. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2809. Sînt longevități absolut primejdioase, și Coco, papagalul... se încăpățîna să trăiască. ANGHEL, PR. 41.

LONGEVITATE s.f. Viață lungă. [Cf. fr. longévité, lat. longaevitas].

LONGEVITATE s. f. viață lungă. (< fr. longévité, lat. longavitas)

LONGEVITATE ~ăți f. Durată lungă a vieții; viață lungă. [G.-D. longevității] /<fr. longévité, lat. longaevitas, ~atis

*longevitáte f. (longáevitas, -átis, d. long-aevus, cu vĭață lungă, d. longus, lung și aevum, ev, vĭață). Calitatea de a avea vĭață lungă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

longevitate s. f., g.-d. art. longevității

!longevitate s. f., g.-d. art. longevității

longevitate s. f., g.-d. art. longevității; pl. longevități

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

LONGEVITATE s. (BIOL.) macrobie.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LONGEVITÁTE (< fr., lat.) s. f. 1. Durată de viață a unui individ, condiționată genetic și determină de numeroși factori. la om l. este determinată atât personalitățile biologice ereditare ale fiecăruia, cât și de condițiile sociale (modul de viață, de alimentație, de muncă, odihnă etc.); vârsta medie a omului se situează în jurul vârstei de 70 de ani. Sunt plante, ca de ex. baobabul care trăiește 4-5.000 de ani; arborele-mamut, tisa și chiparosul 3.000 de ani; stejarul, castanul, nucul peste 2.000 de ani. Dintre animale, mai longevive sunt: broasca țestoasă (c. 150 de ani), moluștele și unii pești (până la 100 de ani), elefantul (60-70 de ani), vaca (40-50 de ani) ș.a.; dintre păsări: bufnița și barza (până la 70 de ani), condorul (c. 40 de ani), lebăda, papagalul (c. 100 de ani) etc. 2. Durata neobișnuit de mare a unui organism, care depășește media de vârstă normală.

Intrare: longevitate
longevitate substantiv feminin
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • longevitate
  • longevitatea
plural
  • longevități
  • longevitățile
genitiv-dativ singular
  • longevități
  • longevității
plural
  • longevități
  • longevităților
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

longevitate, longevitățisubstantiv feminin

  • 1. Durată excepțională a vieții; viață lungă (a unui individ, a unui grup, a unei specii). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: macrobie
    • format_quote Pavlov a arătat că longevitatea depinde și de omul însuși, că trebuie respectat un anumit ritm de viață atît în timpul muncii cît și în timpul odihnei. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2809. DLRLC
    • format_quote Sînt longevități absolut primejdioase, și Coco, papagalul... se încăpățîna să trăiască. ANGHEL, PR. 41. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.