9 definiții pentru limonit


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LIMONÍT s. n. Minereu de fier cristalizat sau amorf, de culoare galbenă-brună sau roșcată până la negru, alcătuit din oxid de fier hidratat, argilă și puțin fosfor. – Din fr. limonite.

LIMONÍT s. n. Minereu de fier cristalizat sau amorf, de culoare galbenă-brună sau roșcată până la negru, alcătuit din oxid de fier hidratat, argilă și puțin fosfor. – Din fr. limonite.

limonit sns [At: DEX / E: fr limonite] Minereu de fier cristalizat sau amorf, de culoare galbenă-brună sau roșcată până la negru, alcătuit din oxid de fier hidrat, argilă și puțin fosfor.

LIMONÍT s. n. Minereu de fier, cristalizat sau amorf, de culoare galbenă-brună sau roșcată pînă la negru, foarte răspîndit în natură, alcătuit din oxid de fier hidratat, argilă și puțin fosfor.

LIMONÍT s.n. Minereu de fier compus din oxid de fier hidratat, argilă și fosfor. [< fr. limonite].

LIMONÍT s. n. varietate brună de hematit. (< fr. limonite)

LIMONÍT n. Minereu de fier de culoare galbenă-brună sau roșcată, compus din oxid de fier, argilă și fosfor. /<fr. limonite


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

limonit, (engl.= limonite), amestec natural de hidroxizi de fier (goethit, lepidocrocit), hidroxizi de aluminiu, min. argiloase, sulfați, carbonați etc. În România, apare ca unul din componenții importanți ai scoarței de alterare din „pă1ăria de fier” a zăcămintelor primare de sulfuri din ș. crist., a celor de mangan și fier din C. Orient. și din C. Merid.; este unul din componenții principali ai bauxitelor feruginoase din Pădurea Craiului și intră în alcătuirea zonelor de oxidație a zăcămintelor pirometasomatice sau hidrotermale din sudul Banatului (Oravița, Dognecea etc.), din reg. Baia Mare și Mții Apus. (Săcărâmb, Roșia Montană etc.). (G.P.)

Intrare: limonit
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • limonit
  • limonitul
  • limonitu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • limonit
  • limonitului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

limonit

  • 1. Minereu de fier cristalizat sau amorf, de culoare galbenă-brună sau roșcată până la negru, alcătuit din oxid de fier hidratat, argilă și puțin fosfor.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: