10 definiții pentru levitație levitațiune

levitație sf [At: ENC. TEHN. I, 106 / V: ~iune / Pl: ~ii / E: fr lévitation, it levitazione] 1 Capacitate a unor indivizi de a face să se ridice diverse corpuri fără să le atingă sau de a se ridica în spațiu prin puterea voinței și prin tehnici de concentrare. 2 (Fiz) Fenomen prin care un corp se poate ridica și deplasa în spațiu, în absența oricărui sprijin material. 3 (Pex) Stare a unui corp aflat în levitație (2). 4 (Fig) Înălțare spirituală Si: elevație.

LEVITÁȚIE s. f. Ridicare corporală în aer sau ridicarea diverselor corpuri prin voință, fără mijloace mecanice, atribuită mai ales unor ființe mitice, sfinți, asceți, iluzioniști. [Var.: levitațiúne s. f.] – Din fr. lévitation.

LEVITÁȚIE s. f. Capacitate a unor indivizi de a face să se ridice diverse corpuri fără să le atingă sau de a se ridica în spațiu fără sprijin material. [Var.: levitațiúne s. f.] – Din fr. lévitation.

*levitáție s. f., g.-d. levitáții, art. levitáției

LEVITÁȚIE s.f. Practică atribuită ocultiștilor, fachirilor etc. de a ridica diverse corpuri sau a se ridica ei înșiși de la pământ prin puterea voinței. [Gen. -iei, var. levitațiune s.f. / < fr. lévitation].

LEVITÁȚIE s. f. 1. capacitate atribuită ocultiștilor, fachirilor etc. de a ridica diverse corpuri sau a se ridica ei înșiși de la pământ prin puterea voinței. 2. ~ magnetică = anulare a gravitației prin acțiunea unui câmp magnetic asupra unui corp străbătut de un curent electric. (< fr. lévitation)

levitațiune sf vz levitație

LEVITAȚIÚNE s. f. v. levitație.

LEVITAȚIÚNE s. f. v. levitație.

LEVITAȚIÚNE s.f. v. levitație.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

levitáție s. f., g.-d. art. levitáției[1]

  1. Var. levitațiune LauraGellner
Intrare: levitație
levitație substantiv feminin
substantiv feminin (F135)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • levitație
  • levitația
plural
genitiv-dativ singular
  • levitații
  • levitației
plural
vocativ singular
plural
levitațiune substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • levitațiune
  • levitațiunea
plural
genitiv-dativ singular
  • levitațiuni
  • levitațiunii
plural
vocativ singular
plural