4 definiții pentru levirat

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

levirat sn [At: NDN / Pl: ? / E: fr lévirat] Lege impusă de Moise vechilor evrei (adoptată și de alte popoare antice), care obliga pe fratele necăsătorit al unui defunct să se căsătorească cu văduva fără copii (de sex masculin) a acestuia.

LEVIRAT s. n. lege la evrei și la alte popoare antice care obliga pe fratele unui defunct să se căsătorească cu văduva fără copii a acestuia. ◊ practica juridică corespunzătoare. (< fr. lévirat)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

levirat s. n. Lege a poporului evreu, potrivit căreia, dacă murea un bărbat fără să lase urmaș, femeia trebuia să ia în căsătorie pe fratele (neînsurat) al fostului ei soț. – Din fr. lévirat.

LEVIRÁT (< lat. levir „fratele soțului”) s. n. Obicei practicat la mai multe popoare, în specia la evrei, conform căreia fratele mai mic era obligat să o ia în căsătorie pe văduva fratelui mai mare în cazul în care acesta nu avusese moștenitori de sex masculin la moartea sa, copiii născuți din această căsătorie fiind considerați ai fratelui defunct.

Intrare: levirat
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: MDN '08
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • levirat
  • leviratul
  • leviratu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • levirat
  • leviratului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

leviratsubstantiv neutru

  • 1. Lege la evrei și la alte popoare antice care obliga pe fratele unui defunct să se căsătorească cu văduva fără copii a acestuia. MDN '00
    • 1.1. Practica juridică corespunzătoare. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.