9 definiții pentru letrism

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LETRISM s. n. Teorie literară și artistică formalistă, care consideră că esența poeziei constă în simpla sonoritate a sunetelor, dispuse mai mult sau mai puțin arbitrar. – Din fr. lettrisme.

LETRISM s. n. Teorie literară și artistică formalistă, care consideră că esența poeziei constă în simpla sonoritate a sunetelor, dispuse mai mult sau mai puțin arbitrar. – Din fr. lettrisme.

letrism sns [At: STREINU, P. C. III, 329 / E: fr lettrisme] Teorie literară și artistică formalistă, care consideră că esența poeziei constă în simpla sonoritate a sunetelor, folosite mai mult sau mai puțin arbitrar.

LETRISM s.n. Mișcare literară formalistă din Franța, care consideră că poezia s-ar defini exclusiv prin expresivitatea literelor, îmbinate eufonic, arbitrar. [< fr. lettrisme].

LETRISM s. n. mișcare literară formalistă din Franța, care consideră că poezia s-ar defini exclusiv prin expresivitatea literelor, îmbinate eufonic, arbitrar. (< fr. lettrisme)

LETRISM n. Teorie literară formalistă care consideră că esența poeziei constă în expresivitatea sunetelor îmbinate eufonic arbitrar. /<fr. lettrisme

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

letrism (desp. le-trism) s. n.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LETRÍSM (< fr.; {s} fr. lettre „literă”) s. n. Mișcare literară și artistică inițiată în Franța de Isidore Isou („Introducere în noua poezie și noua muzică”, 1945), potrivit căreia poezia s-ar defini, în esență, exclusiv prin expresivitatea sonoră a literelor (sunetelor), îmbinate eufonic sau în chip arbitrar.

Intrare: letrism
  • silabație: le-trism info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • letrism
  • letrismul
  • letrismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • letrism
  • letrismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

letrismsubstantiv neutru

  • 1. Teorie literară și artistică formalistă, care consideră că esența poeziei constă în simpla sonoritate a sunetelor, dispuse mai mult sau mai puțin arbitrar. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.