11 definiții pentru latitudine latitudă


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LATITÚDINE, latitudini, s. f. 1. Distanța unghiulară a unui punct de pe glob față de ecuator, măsurată pe meridianul care trece prin acel punct și exprimată în grade, minute și secunde. 2. Fig. Libertate de acțiune, posibilitate de a acționa după voie. – Din fr. latitude, lat. latitudo, -inis.

LATITÚDINE, latitudini, s. f. 1. Distanța unghiulară a unui punct de pe glob față de ecuator, măsurată pe meridianul care trece prin acel punct și exprimată în grade, minute și secunde. 2. Fig. Libertate de acțiune, posibilitate de a acționa după voie. – Din fr. latitude, lat. latitudo, -inis.

latitudine sf [At: DÎMBOVIȚA (1860), 346 / V: (îvr) latitu / Pl: ~ni / E: it latitudine, fr latitude] 1 (Ggf; îoc longitudine) Una dintre cele două coordonate sferice ale unui punct de pe suprafața terestră. 2 Distanță unghiulară a unui punct de pe glob față de ecuator, măsurată pe meridianul care trece prin acel punct și exprimată în grade, minute și secunde Si: (înv) lățime, lătățime. 3 (Îe) Pe (sau sub) toate ~nile Pe întreg globul. 4 (Pex; rar) Paralelă. 5 (Ast; șîs ~ cerească) Distanța unghiulară de la un astru la ecliptică, măsurată pe cercul de pe sfera cerească ce trece prin astru și prin polii eclipticei. 6 (Gmt) Una din coordonatele polare spațiale, reprezentând unghiul format de raza vectoare a unui punct dat cu planul triedului ortogonal la care se raportează punctul respectiv. 7 (Îe) A lăsa la ~a ... A lăsa la libera alegere a ...

LATITÚDINE, latitudini, s. f. 1. Distanța unghiulară față de ecuator a unui punct oarecare de pe glob, măsurată pe meridianul care trece prin acest punct și exprimată în grade, minute și secunde. La Singapor... 0,10 grade latitudine nordică. SEBASTIAN, T. 31. 2. Fig. Libertate de acțiune, posibilitate de a lucra după voie. Menținînd și dezvoltînd pe de o parte gimnaziile, iară pe de altă parte lăsînd toată latitudinea pentru crearea de școale reale... ODOBESCU, S. II 61.

LATITÚDINE s.f. 1. Distanța unghiulară a unui punct oarecare de pe glob sau a unui astru față de un plan ecuatorial de referință, măsurată în grade pe meridian. ♦ (Geom.) Una dintre coordonatele polare spațiale, reprezentând unghiul format de raza vectoare a unui punct dat cu planul triedrului ortogonal la care se raportează punctul. 2. (Fig.) Libertate de acțiune, de alegere. [< it. latitudine, cf. fr. latitude, lat. latitudo – lărgime].

LATITÚDINE s. f. 1. poziția în grade a unui punct de pe glob sau a unui astru față de un plan ecuatorial de referință. 2. (mat.) una dintre coordonatele polare spațiale, reprezentând unghiul format de raza vectoare a unui punct dat cu planul triedrului ortogonal la care se raportează punctul. 3. (fig.) libertate de acțiune, de alegere. (< it. latitudine, fr. latitude, lat. latitudo)

LATITÚDINE ~i f. 1) Distanța în grade a unui punct de pe glob față de ecuator, măsurată pe meridianul locului. 2) fig. Libertate de acțiune în mișcare. /<fr. latitude, lat. latitudo, ~inis

latitudine f. 1. întindere, extensiune: acest principiu poate avea o mare latitudine; 2. libertate completă: aveți toată latitudinea; 3. distanța unui loc la ecuator măsurată în grade pe meridian: latitudinea boreală a României, este de 5° și 30′ (între 43°,15′ și 48°,45′), iar lungimea ei dela N. la S. este ca. 500 km.; 4. climă considerată sub raportul temperaturei: omul poate trăi sub toate latitudinile.

*latitúdine f. (lat. latitúdo, -údinis, lățime). Extensiune, întindere: a da prea mare latitudine uneĭ propozițiunĭ. Fig. Libertate de acțiune: am latitudinea de a lucra cum vreaŭ. Geogr. Distanța dintr’un loc pînă la ecŭator măsurată pe meridianu terestru. Pin ext. Regiune supusă cutăror saŭ cutăror condițiunĭ atmosferice, după cum e maĭ aproape saŭ maĭ departe de ecŭator: vegetațiunea variază după latitudine. Pin anal. Distanța de la un astru pînă la ecliptică măsurată pin arcu cuprins între ecliptică și acest astru. (V. longitudine). Latitudine geocentrică, această distanță p. un observator despre care se presupune că stă în centru pămîntuluĭ. Latitudine eliocentrică, această distanță p. un observator despre care se presupune că stă în centru soareluĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

latitúdine s. f., g.-d. art. latitúdinii; pl. latitúdini

latitúdine s. f., g.-d. art. latitúdinii; pl. latitúdini

Intrare: latitudine
latitudine substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • latitudine
 • latitudinea
plural
 • latitudini
 • latitudinile
genitiv-dativ singular
 • latitudini
 • latitudinii
plural
 • latitudini
 • latitudinilor
vocativ singular
plural
latitudă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.

latitudine latitudă

 • 1. Distanța unghiulară a unui punct de pe glob față de ecuator, măsurată pe meridianul care trece prin acel punct și exprimată în grade, minute și secunde.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • La Singapor... 0,10 grade latitudine nordică. SEBASTIAN, T. 31.
   surse: DLRLC
  • diferențiere Distanța unghiulară a unui punct oarecare de pe glob sau a unui astru față de un plan ecuatorial de referință, măsurată în grade pe meridian.
   surse: DN
  • 1.1. geometrie Una dintre coordonatele polare spațiale, reprezentând unghiul format de raza vectoare a unui punct dat cu planul triedrului ortogonal la care se raportează punctul.
   surse: DN
 • 2. figurat Libertate de acțiune, posibilitate de a acționa după voie.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Menținînd și dezvoltînd pe de o parte gimnaziile, iară pe de altă parte lăsînd toată latitudinea pentru crearea de școale reale... ODOBESCU, S. II 61.
   surse: DLRLC

etimologie: