11 definiții pentru latent

LATÉNT, -Ă, latenți, -te, adj. Care există, dar nu se manifestă în exterior, putând izbucni oricând. – Din fr. latent, lat. latens, -ntis.

LATÉNT, -Ă, latenți, -te, adj. Care există, dar nu se manifestă în exterior, putând izbucni oricând. – Din fr. latent, lat. latens, -ntis.

LATÉNT, -Ă, latenți, -te, adj. Care stă ascuns, nu se arată și nu se manifestă, dar poate oricînd să izbucnească sau să devină activ. O atitudine energică... ar mai fi înfricoșat pornirile anarhice latente. REBREANU, R. II 115. Ca vechiul ceasornic cu muzică, port Cîntare latentă în mine. TOPÎRCEANU, M. 36. ◊ Căldură latentă = cantitate de căldură care nu produce ridicarea temperaturii unui corp, ci schimbarea stării sale de agregare.

latént adj. m., pl. laténți; f. laténtă, pl. laténte

latént adj. m., pl. laténți; f. sg. laténtă, pl. laténte

LATÉNT adj. potențial. (Energie ~.)

LATÉNT, -Ă adj. Ascuns, care nu se observă, nu se manifestă, dar poate izbucni oricând. [< fr. latent, it. latente, cf. lat. latens < latere – a se ascunde].

LATÉNT, -Ă adj. ascuns, care nu se manifestă, dar poate izbucni oricând. (< fr. latent, lat. latens)

LATÉNT ~tă (~ți, ~te) Care nu se manifestă în exterior, dar se poate manifesta oricând. /<fr. latent, lat. latens, ~ntis

latent a. care stă ascuns: facultate latentă; căldură latentă, care nu e sensibilă la termometru.

*latént, -ă adj. (lat. látens, -éntis, part. d. latére, a fi ascuns). Care nu se vede fiind-că stă ascuns: în poporu japonez era o mare energie latentă. Fiz. Căldură latentă, căldură pe care o absoarbe un corp ca să se lichefacă orĭ să se vaporizeze și nu se manifestă, nu influențează termometru.

Intrare: latent
latent adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular latent latentul latentă latenta
plural latenți latenții latente latentele
genitiv-dativ singular latent latentului latente latentei
plural latenți latenților latente latentelor
vocativ singular
plural