11 definiții pentru lampant


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LAMPÁNT adj. (În sintagma) Petrol lampant = produs lichid obținut în procesul de distilare a țițeiului și folosit drept combustibil în lămpi, la unele motoare etc.; gaz2. – Din fr. lampant.

LAMPÁNT adj. (În sintagma) Petrol lampant = produs lichid obținut în procesul de distilare a țițeiului și folosit drept combustibil în lămpi, la unele motoare etc.; gaz2. – Din fr. lampant.

lampant a [At: NICA, L. VAM. 191 / Pl: (rar) ~e / E: fr lampant] (Îs) Petrol ~ (și, rar, gaz ~) Produs lichid obținut în procesul de distilare a țițeiului și folosit drept combustibil în lămpi, la unele motoare etc.

LAMPÁNT adj. (Numai în expr.) Petrol lampant = produs lichid obținut prin distilarea țițeiului și folosit ca combustibil în lămpi; (popular) gaz.

LAMPÁNT adj.n. Petrol lampant = petrol limpede pentru ars în lămpi, produs prin distilarea fracționată a țițeiului. [< fr. lampant].

LAMPÁNT adj. petrol ~ = petrol limpede pentru ars în lămpi, produs prin distilarea fracționată a țițeiului. (< fr. lampant)

LAMPÁNT adj.: Gaz (sau petrol) ~ lichid obținut prin distilarea petrolului brut și folosit drept combustibil în lămpi sau în unele motoare. /<fr. lampant

lampant a. se zice de un uleiu ce arde limpede.

*lampánt, -ă adj. (fr. lampant, d. npv. lampant, part. prez. d. lampa, a străluci, a scăpăra). Care arde cu o flacără strălucitoare: petrol lampant.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LAMPÁNT (< fr.) adj. Petrol ~ = fracțiune lichidă obținută în procesul de distilare cu autoaprindere a țițeiului între c. 200 și 300°C. Se întrebuințează drept combustibil în lămpil de iluminat, în motoarele cu explozie cu raport de compresiune mic etc. Sin. gaz (4).

Intrare: lampant
adjectiv neutru (AN29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • lampant
  • lampantul
  • lampantu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • lampant
  • lampantului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

lampant

  • 1. (în) sintagmă Petrol lampant = produs lichid obținut în procesul de distilare a țițeiului și folosit drept combustibil în lămpi, la unele motoare etc.; gaz.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: gaz (fluid)

etimologie: