9 definiții pentru kilogram-forță

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

KILOGRÁM, kilograme, s. n. 1. Unitate de măsură pentru masă în sistemul metric; (sens curent) unitate de măsură pentru greutate, egală cu o mie de grame; kil. ◊ (Fiz.) Kilogram-forță = unitate de măsură a forței, a cărei valoare este egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația gravitațională normală. ♦ Etalon metalic egal cu un kilogram (1). 2. (Impr.) Litru. [Scris și: chilogram. – Abreviat: kg] – Din fr. kilogramme.

kilogram sn [At: DN3 / V: chilo, chi~ / S și: (abr) kg / Pl: ~me / E: fr kilogramme] 1 Unitate de măsură pentru masă în sistemul metric. 2 (Ccr) Unitate de măsură pentru greutate, egală cu o mie de grame Si: kil. 3 (Fiz; îc) ~-forță Unitate de măsură a forței, cu valoarea egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația gravitațională normală. 4 Etalon metalic egal cu un kilogram. 5 (Imp) Litru.

KILOGRÁM, kilograme, s. n. 1. (În terminologia științifică, de obicei și în forma kilogram-masă) Unitate fundamentală de măsură pentru masă în sistemul metric; (sens curent) unitatea cu care se măsoară greutatea obiectelor. Fiecare kilogram de bumbac, fiecare kilogram de lînă, fiecare fus de piele economisit înseamnă produse de larg consum date în plus pentru satisfacerea nevoilor oamenilor muncii. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2879. ♦ Compus: kilogram-forță = unitatea de măsură a forței, a cărei valoare este egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația pămîntească normală. 2. (Impropriu) Litru. Un kilogram de vin. Un kilogram de lapte. Scris și: chilogram.

KILOGRÁM s.n. Unitate de măsură pentru masă, egală cu 1000 g. ◊ Kilogram-forță = unitate de măsură a forței, având o valoare egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația pământească normală. [< fr. kilogramme, cf. gr. chilioi – o mie, gramma – unitate de măsură].

KILOGRÁM ~e n. Unitate de măsură pentru masă egală cu 1000 de grame. ◊ ~-forță unitate de măsură pentru forță egală cu greutatea unui corp cu masa de un kilogram. [Sil. -lo-gram] /< fr. kilogramme[1]

 1. Potrivit altor surse, scris și chilogram; abr. kg LauraGellner

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

kilogram-forță (lo-gram) s. n., art. kilogramul-forță; pl. kilograme-forță; simb. kgf

kilográm-fórță s. n. (sil. -gram), art. kilográmul-fórță; pl. kilográme-fórță; simb. kgf

kilográm-fórță s. n. (sil. -gram), art. kilográmul-fórță; pl. kilográme-fórță; simb. kgf

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

kgf (METR.), simbol pentru kilogram forță.

Intrare: kilogram-forță
kilogram-forță substantiv neutru
 • silabație: ki-lo-gram- info
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • kilogram-forță
 • kilogramul-forță
plural
 • kilograme-forță
 • kilogramele-forță
genitiv-dativ singular
 • kilogram-forță
 • kilogramului-forță
plural
 • kilograme-forță
 • kilogramelor-forță
vocativ singular
plural
kgf simbol
abreviere, simbol, siglă (I6)
 • kgf
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

kilogram-forță, kilograme-forțăsubstantiv neutru

 • chat_bubble compus fizică Unitate de măsură a forței, a cărei valoare este egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația gravitațională normală. DEX '09 DLRLC DN
 • comentariu simbol kgf DOOM 2

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic