12 definiții pentru jalon


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

JALÓN, jaloane, s. n. 1. Bară lungă de lemn sau de metal, care servește la marcarea și la semnalizarea punctelor de pe teren în diverse lucrări topografice. 2. Fig. Element care marchează un punct sau o etapă în desfășurarea unei activități. – Din fr. jalon.

JALÓN, jaloane, s. n. 1. Bară lungă de lemn sau de metal, care servește la marcarea și la semnalizarea punctelor de pe teren în diverse lucrări topografice. 2. Fig. Element care marchează un punct sau o etapă în desfășurarea unei activități. – Din fr. jalon.

jalon sn [At: C. PETRESCU, R. DR. 238 / Pl: ~oane / E: fr jalon] 1 Bară lungă de lemn sau de metal, care servește la marcarea și la semnalizarea punctelor de pe teren în diverse lucrări topografice. 2 (Fig) Element care marchează un punct sau o etapă în desfășurarea unei activități.

JALÓN, jaloane, s. n. Bară lungă de lemn sau de metal, vopsită alternativ cu alb și roșu, care se înfige în pămînt pentru a servi la indicarea unei direcții sau la diverse operații topometrice. Pe urmă, într-o dimineață, au sosit ingineri cu lanțuri și panglici de fier, cu jaloane tărcate alb și roșu, cu instrumente de măsurat. C. PETRESCU, R. DR. 238. Inginerul își așeză nivelatorul, spunînd elevului să se ducă cu jaloanele înaintea lui. BUJOR, S. 126. ♦ Fig. Ceea ce servește pentru a marca un punct sau o etapă în desfășurarea unei activități sau a unei acțiuni. Adoptarea noii constituții, în care sînt înscrise noile drepturi ale poporului eliberat de sub jugul capitalismului, constituie un jalon important pe calea consolidării statului nostru democrat-popular. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2547.

JALÓN s.n. Țăruș înalt, vopsit în inele roșii și albe, care servește la marcarea unui aliniament de teren. ♦ (Fig.) Ceea ce servește pentru a marca un punct sau o etapă în desfășurarea unei activități. [Pl. -oane. / < fr. jalon].

JALÓN s. n. 1. țăruș înalt, vopsit în inele roșii și albe, servind la marcarea unui aliniament de teren. 2. (fig.) ceea ce servește pentru a marca un punct, o etapă în desfășurarea unei activități. (< fr. jalon)

JALÓN ~oáne n. 1) Tijă lungă (de lemn sau de metal) cu dungi albe și roșii, folosită în lucrările de topografie pentru marcarea unei linii, a unor puncte sau a unei direcții pe teren. 2) fig. Element care marchează un moment semnificativ sau crucial în desfășurarea unei acțiuni, unui proces etc. /<fr. jalon

jalon n. 1. prăjină înfiptă în pământ pentru aliniere; 2. pl. fig. indicațiuni preliminare.

* jalón n., pl. oane (fr. jalon). Prăjină orĭ țăruș care se înfige în pămînt ca să arate o aliniere orĭ să determine o direcțiune. Fig. Primu pas într’o lucrare oare-care.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

jalón s. n., pl. jaloáne


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

JALON s. indicator, reper, semn. (Ca ~ se află un stîlp de piatră.)

Intrare: jalon
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • jalon
 • jalonul
 • jalonu‑
plural
 • jaloane
 • jaloanele
genitiv-dativ singular
 • jalon
 • jalonului
plural
 • jaloane
 • jaloanelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

jalon

 • 1. Bară lungă de lemn sau de metal, care servește la marcarea și la semnalizarea punctelor de pe teren în diverse lucrări topografice.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: indicator (s.n.) reper semn 2 exemple
  exemple
  • Pe urmă, într-o dimineață, au sosit ingineri cu lanțuri și panglici de fier, cu jaloane tărcate alb și roșu, cu instrumente de măsurat. C. PETRESCU, R. DR. 238.
   surse: DLRLC
  • Inginerul își așeză nivelatorul, spunînd elevului să se ducă cu jaloanele înaintea lui. BUJOR, S. 126.
   surse: DLRLC
 • 2. figurat Element care marchează un punct sau o etapă în desfășurarea unei activități.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • Adoptarea noii constituții, în care sînt înscrise noile drepturi ale poporului eliberat de sub jugul capitalismului, constituie un jalon important pe calea consolidării statului nostru democrat-popular. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2547.
   surse: DLRLC

etimologie: