3 intrări

21 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

INTERPOLÁRE, interpolări, s. f. Acțiunea de a interpola și rezultatul ei; (concr.) ceea ce se interpolează; interpolație. – V. interpola.

INTERPOLÁRE, interpolări, s. f. Acțiunea de a interpola și rezultatul ei; (concr.) ceea ce se interpolează; interpolație. – V. interpola.

INTERPOLÁRE, interpolări, s. f. 1. Acțiunea de a interpola și rezultatul ei; introducere de cuvinte sau fraze într-un text; (concretizat) text interpolat. Manuscrisele vechi sînt adesea amplificate prin interpolări numeroase. 2. (Mat.) Procedeu prin care se obțin valori intermediare aproximative ale unei funcțiuni pentru care se cunosc numai o parte din valori. Formule de interpolare.

interpoláre (intercalare) s. f., g.-d. art. interpolắrii; pl. interpolắri

interpoláre s. f., g.-d. art. interpolării; pl. interpolări

INTERPOLÁRE s. interpolație.

INTERPOLÁRE s.f. Acțiunea de a interpola și rezultatul ei; interpolație. ♦ (Mat.) Determinare a unei funcții. [< interpola].

INTERPOLÁ, interpolez, vb. I. Tranz. 1. A introduce, a intercala într-un text cuvinte sau fraze care nu aparțin originalului, pentru a-l explica, a-l completa etc. 2. (Mat.) A intercala într-un șir de valori cunoscute una sau mai multe mărimi determinate sau estimate. – Din fr. interpoler, lat. interpolare.

INTERPOLÁ, interpolez, vb. I. Tranz. 1. A introduce, a intercala într-un text cuvinte sau fraze care nu aparțin originalului, pentru a-l explica, a-l completa etc. 2. (Mat.) A intercala într-un șir de valori cunoscute una sau mai multe mărimi determinate sau estimate. – Din fr. interpoler, lat. interpolare.

INTERPOLÁ, interpolez, vb. I. Tranz. (Mai ales la forma pasivă) 1. A introduce, a insera, a adăuga într-un text (manuscris) cuvinte ori fraze, spre a-l explica sau a-l completa. 2. (Mat.) A calcula valori intermediare aproximative ale unei funcțiuni pentru care se cunosc numai o parte din valori.

interpolá (a ~) (a intercala) vb., ind. prez. 3 interpoleáză

interpolár adj. m., pl. interpolári; f. interpoláră, pl. interpoláre

interpolá vb., ind. prez. 1 sg. interpoléz, 3 sg. și pl. interpoleáză

interpolár adj. m., pl. interpolári; f. sg. interpoláră, pl. interpoláre

INTERPOLÁ vb. I. tr. 1. A insera cuvinte sau fraze în textul unui manuscris sau al unui act care nu aparțin textului respectiv. 2. (Mat.) A intercala într-un șir de valori cunoscute unul sau mai mulți termeni determinați prin calcul. ♦ A determina valoarea unei funcții într-un punct al unui interval, cunoscând valoarea ei în extremitățile intervalului. [< fr. interpoler, it., lat. interpolare].

INTERPOLÁ vb. tr. 1. a insera cuvinte, fraze care nu aparțin textului respectiv, în textul unui manuscris. 2. (mat.) a intercala într-un șir de valori cunoscute una sau mai multe valori determinate prin calcul. ◊ a determina valoarea unei funcții într-un punct al unui interval, cunoscând valoarea ei în extremitățile intervalului. (< fr. interpoler, lat. interpolare)

A INTERPOLÁ ~éz tranz. 1) (cuvinte, fraze, fragmente) A introduce într-un text, pentru a-l explica sau pentru a-l completa. 2) mat. (termeni și valori intermediare) A intercala într-o serie de valori și de termeni cunoscuți pentru a calcula expresia analitică aproximativă a funcției pentru valorile unei variabile. /<fr. interpoler, lat. interpolare

interpolà v. a insera vorbe sau fraze într’un text.

*interpolațiúne f. (lat. inter-polátio, -ónis). Acțiunea de a interpola. Ceĭa ce s’a interpolat: interpolațiunile-s numeroase în textele vechĭ. – Și -áție și -áre.

*interpoléz v. tr. (lat. intér-polo, -áre). Inserez într’un text un cuvînt saŭ o frază care nu face parte din el: a interpola o glosă într’un context. Fiz. Inserez într’o serie de observațiunĭ niște terminĭ determinațĭ pin calcul. Mat. Găsesc o formulă care, satisfăcînd oare-care cazurĭ observate, poate înlocui provizoriŭ legea fenomenuluĭ.

arată toate definițiile

Intrare: interpola
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) interpola interpolare interpolat interpolând singular plural
interpolea interpolați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) interpolez (să) interpolez interpolam interpolai interpolasem
a II-a (tu) interpolezi (să) interpolezi interpolai interpolași interpolaseși
a III-a (el, ea) interpolea (să) interpoleze interpola interpolă interpolase
plural I (noi) interpolăm (să) interpolăm interpolam interpolarăm interpolaserăm, interpolasem*
a II-a (voi) interpolați (să) interpolați interpolați interpolarăți interpolaserăți, interpolaseți*
a III-a (ei, ele) interpolea (să) interpoleze interpolau interpola interpolaseră
Intrare: interpolare
interpolare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular interpolare interpolarea
plural interpolări interpolările
genitiv-dativ singular interpolări interpolării
plural interpolări interpolărilor
vocativ singular
plural
Intrare: interpolar
interpolar adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular interpolar interpolarul interpola interpolara
plural interpolari interpolarii interpolare interpolarele
genitiv-dativ singular interpolar interpolarului interpolare interpolarei
plural interpolari interpolarilor interpolare interpolarelor
vocativ singular
plural
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)