8 definiții pentru interferometrie

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

INTERFEROMETRÍE, interferometrii, s. f. Ansamblul metodelor de măsurare a unor mărimi fizice, care se bazează pe fenomenul de interferență. – Din fr. interférométrie.

INTERFEROMETRÍE, interferometrii, s. f. Ansamblul metodelor de măsurare a unor mărimi fizice, care se bazează pe fenomenul de interferență. – Din fr. interférométrie.

interferometrie sf [At: DN3 / Pl: ~ii / E: fr interférométrie] Ansamblu al metodelor de măsurare a mărimilor fizice, care se bazează pe interferență (2).

INTERFEROMETRÍE s.f. Determinare a unor măsuri fizice care se bazează pe fenomene de interferență. [Gen. -iei. / < fr. interférométrie].

INTERFEROMETRÍE s. f. tehnica determinării unor mărimi fizice care se bazează pe fenomene de interferență. (< fr. interférométrie)

interferometríe s. f. (fiz.) Totalitatea metodelor de măsurare bazate pe fenomenul de interferență ◊ „Tehnica interferometriei cu mai multe aparate – folosită în radioastronomie, pentru observarea radiogalaxiei, quasarilor și nucleelor de galaxii – a sugerat astronomului francez A. L. cuplarea unor telescoape optice.” Cont. 1 VIII 75 p. 5; v. și Mag. 14 VI 75 p. 7 (din fr. interférométrie; PR 1950; C. Lupu în SCL 6/82 p. 504; DT; DEX, DN3)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

interferometrie (-me-tri-) s. f., art. interferometria, g.-d. art. interferometriei; pl. interferometrii, art. interferometriile

interferometríe s. f. (sil. -tri-), art. interferometría, g.-d. art. interferometríei; pl. interferometríi, art. interferometríile

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

INTERFEROMETRÍE (< fr. {i}) s. f. (FIZ.) Ansamblul metodelor de măsură bazate pe fenomenul de interferență. ◊ I. speckle = tehnică destinată înlăturării neclarității imaginilor stelare cauzate de turbulența atmosferei terestre și care constă în luarea mai multor imagini cu expunere de foarte scurtă durată (1/50 sec.) și prelucrarea matematică a acestora.

Intrare: interferometrie
interferometrie substantiv feminin
  • silabație: -me-tri-e info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • interferometrie
  • interferometria
plural
  • interferometrii
  • interferometriile
genitiv-dativ singular
  • interferometrii
  • interferometriei
plural
  • interferometrii
  • interferometriilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

interferometrie, interferometriisubstantiv feminin

  • 1. Ansamblul metodelor de măsurare a unor mărimi fizice, care se bazează pe fenomenul de interferență. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.