14 definiții pentru insomnie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

INSOMNIE, insomnii, s. f. Tulburare a mecanismului de reglare a centrului nervos somn-veghe, care determină reducerea duratei și a profunzimii somnului și care este întâlnită în astenii, boli psihice, nevroze etc. – Din fr. insomnie.

insomnie sf [At: COSTINESCU / Pl: ~ii / E: lat insomnia, fr insomnie] 1 (Med) Tulburare a mecanismului de reglare a centrului nervos somn-veghe, care se manifestă prin lipsă de somn sau prin reducere a duratei și a profunzimii somnului și care este întâlnită în astenii, boli psihice, nevroze etc. 2 (Pgn) Lipsă de somn.

INSOMNIE, insomnii, s. f. Tulburare a mecanismului de reglare a centrului nervos somn-veghe, care se manifestă prin lipsă de somn sau prin reducerea duratei și a profunzimii somnului și care este întâlnită în astenii, boli psihice, nevroze etc. – Din fr. insomnie.

INSOMNIE, insomnii, s. f. Stare bolnăvicioasă care se manifestă prin lipsă de somn. Se strîngea în camera friguroasă ca într-o cavernă, muncit de insomnie. C. PETRESCU, Î. II 158. Eu stau la foc, trudit de insomnie, Ascult cum bate ploaia în obloane. IOSIF, P. 20. Îmi spuse, cu un ton important, despre un plan al lui de reorganizare socială, la care se gîndește și care-i dă nopți de insomnie și dureri de cap ucigașe. VLAHUȚĂ, O. A. II 99.

INSOMNIE s.f.. Stare bolnăvicioasă care se manifestă prin lipsă de somn; agripnie. [Gen. -iei. / < fr. insomnie, lat. insomnia].

INSOMNIE s. f. lipsă de somn; agripnie. (< fr. insomnie, lat. insomnia)

INSOMNIE ~i f. Stare de tulburare a organismului, caracterizată prin absența totală a somnului sau prin reducerea duratei și a profunzimii lui. [G.-D. insomniei] /<fr. insomnie, lat. insomnia

*insomníe f. (fr. insomnie, d. lat. insómnia). Nesomn, nedormire: cine bea cafea multă are insomnie.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

insomnie s. f., art. insomnia, g.-d. art. insomniei; pl. insomnii, art. insomniile (desp. -ni-i-)

insomnie s. f., art. insomnia, g.-d. art. insomniei; pl. insomnii

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

INSOMNIE s. (MED.) nesomn, (înv. și pop.) nedormire. (Stare de ~.)

INSOMNIE s. (MED.) nesomn, (înv. și pop.) nedormire. (Stare de ~.)

Intrare: insomnie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • insomnie
  • insomnia
plural
  • insomnii
  • insomniile
genitiv-dativ singular
  • insomnii
  • insomniei
plural
  • insomnii
  • insomniilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

insomnie, insomniisubstantiv feminin

  • 1. Tulburare a mecanismului de reglare a centrului nervos somn-veghe, care determină reducerea duratei și a profunzimii somnului și care este întâlnită în astenii, boli psihice, nevroze etc. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Se strîngea în camera friguroasă ca într-o cavernă, muncit de insomnie. C. PETRESCU, Î. II 158. DLRLC
    • format_quote Eu stau la foc, trudit de insomnie, Ascult cum bate ploaia în obloane. IOSIF, P. 20. DLRLC
    • format_quote Îmi spuse, cu un ton important, despre un plan al lui de reorganizare socială, la care se gîndește și care-i dă nopți de insomnie și dureri de cap ucigașe. VLAHUȚĂ, O. A. II 99. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.