15 definiții pentru inginerie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

INGINERIE, inginerii, s. f. 1. Profesia inginerului. 2. (În sintagma) Inginerie genetică = modificare a structurii genetice a unui organism prin introducerea de gene noi, aparținând unor organisme din aceeași specie sau din specii diferite, prin inserarea de gene sintetizate artificial sau prin reorganizarea materialului genetic propriu. – Inginer + suf. -ie.

inginerie sf [At: IORGA, L. II, 52 / Pl: ~ii / E: inginer + -ie] 1 Profesie a inginerului Si: (îvr) inginerlâc. 2 (Îs) ~ genetică Modificare a structurii genetice a unui organism prin introducerea de gene noi, aparținând unor organisme din aceeași specie sau din specii diferite, prin inserarea de gene sintetizate artificial sau prin reorganizarea materialului genetic propriu.

INGINERIE s. f. 1. Profesiunea inginerului. 2. (În sintagma) Inginerie genetică = modificare a structurii genetice a unui organism prin introducerea de gene noi, aparținând unor organisme din aceeași specie sau din specii diferite, prin inserarea de gene sintetizate artificial sau prin reorganizarea materialului genetic propriu. – Inginer + suf. -ie.

INGINERIE s. f. Profesiunea inginerului. Învățase cu un succes rar ingineria. GALACTION, O. I 224.

INGINERIE s.f. Profesiunea de inginer. [Gen. -iei. / cf. it. ingegneria].

INGINERIE s. f. profesiunea de inginer. (< it. ingegneria)

INGINERIE f. Profesie a inginerului. [G.-D. ingineriei] /inginer + suf. ~ie

inginerie f. arta și profesiunea de inginer.

*ingineríe f. (d. inginer). Știința și profesiunea de inginer.

inginerie genetică sint. s. (biol.) Modificare a structurii genetice a unui organism prin intervenții asupra genelor ◊ „Progresele în domeniul descifrării mecanismelor de transmitere a unor maladii ar putea permite elaborarea în viitorul apropiat a unor terapii bazate pe inginerie genetică [...]” I.B. 19 VI 85 p. 4; v. și biotehnică (1983) (cf. engl. genetic engineering; BD 1969)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

inginerie s. f., art. ingineria, g.-d. art. ingineriei; (operațiuni) pl. inginerii, art. ingineriile (desp. -ri-i-)

!inginerie s. f., art. ingineria, g.-d. art. ingineriei; (operații) pl. inginerii

inginerie s. f., art. ingineria, g.-d. inginerii, art. ingineriei

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

INGINERÍE (< inginer) s. f. Profesiunea inginerului. ◊ I. genetică (sau a genelor) = ramură aplicativă a biologiei care se ocupă cu manipularea materialului genetic la nivel celular și molecular. Ansamblu de tehnici efectuate „în vitro” cu gene, cromozomi și uneori cu celule întregi, în scopul construirii unei structuri genetice cu proprietăți ereditare premeditate. Orice operație efectuată asupra unei celule sau asupra unui organism oarecare, având ca rezultat schimbarea genotipului său, și, prin urmare, a descendenților săi, reprezintă o activitate de inginerie genetică. I.g. cuprinde sfere mult mai largi decât cele care se referă numai la operațiunile efectuate asupra fragmentelor de ADN. În prezent, există numeroase tehnologii de i.g.: tehnologia ADN recombinat sau clonarea genelor; hibridarea celulară; transferul de gene mediat de microcelule, cromozomi și de ADN. Dezvoltarea i.g. este consecința progreselor făcute în domeniul biologiei moleculare. Posibilitatea de a combina gene provenite de la organisme care nu schimbă în mod normal informația genetică și de a le introduce în alte organisme-receptoare a deschis calea revoluției biotehnologice sau bioindustriale și, o dată cu aceasta, perspectiva unor aplicații care vor avea un impact major asupra societății umane. Beneficiile, ca și riscurile i.g. sunt foarte mari. Aplicarea noilor tehnologii în medicină, agricultură, industria chimico-farmaceutică, protecția mediului, energetică neconvențională a dus deja la rezultate extraordinare: producerea de hormoni (insulină, somatostatină, hormon de creștere uman etc.), imunomodelatori (interferoni), vaccinuri sigure și și eficiente față de bolile virale, bacteriene, micotice și parazitare, producția unor mari cantități de proteine de calitate superioară, manipularea genetică a plantelor și animalelor în vederea măririi producției, a valorii lor nutritive, a scăderii dependenței lor de fertilizatorii sintetici, degradarea reziduurilor, producerea de surse energetice neconvenționale, reînnoibile ș.a.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

inginerie financiară expr. (pub., peior.) escrocherie, fraudă de mari proporții.

Intrare: inginerie
inginerie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • inginerie
 • ingineria
plural
 • inginerii
 • ingineriile
genitiv-dativ singular
 • inginerii
 • ingineriei
plural
 • inginerii
 • ingineriilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

inginerie, ingineriisubstantiv feminin

 • 1. Profesia inginerului. DEX '09 DLRLC DN
  • format_quote Învățase cu un succes rar ingineria. GALACTION, O. I 224. DLRLC
 • chat_bubble (în) sintagmă Inginerie genetică = modificare a structurii genetice a unui organism prin introducerea de gene noi, aparținând unor organisme din aceeași specie sau din specii diferite, prin inserarea de gene sintetizate artificial sau prin reorganizarea materialului genetic propriu. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.