16 definiții pentru industrial


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

INDUSTRIÁL, -Ă, industriali, -e, adj. Care ține de industrie sau se bazează pe industrie, care este produs de (sau în) industrie; cu o industrie dezvoltată. ◊ Chimie industrială = ramură a chimiei care se ocupă cu aplicarea procedeelor chimice în tehnica fabricației. Plante industriale = grup de plante agricole cultivate în vederea prelucrării lor. [Pr.: -tri-al] – Din fr. industriel.

INDUSTRIÁL, -Ă, industriali, -e, adj. Care ține de industrie sau se bazează pe industrie, care este produs de (sau în) industrie; cu o industrie dezvoltată. ◊ Chimie industrială = ramură a chimiei care se ocupă cu aplicarea procedeelor chimice în tehnica fabricației. Plante industriale = grup de plante agricole cultivate în vederea prelucrării lor. [Pr.: -tri-al] – Din fr. industriel.

industrial, ~ă [At: ODOBESCU, S. II, 73 / P: ~tri-al / Pl: ~i, ~e / E: fr industriei] 1 a Care aparține industriei. 2 a Care se referă la industrie. 3 a Care este produs sau fabricat în industrie. 4 a Care se bazează pe industrie. 5 a Cu o industrie dezvoltată. 6 a (Îs) Chimie ~ă Ramură a chimiei care se ocupă cu aplicarea proceselor chimice în tehnica fabricației. 7 a (Îs) Plante ~e Plante agricole cultivate în vederea prelucrării lor. 8 a (Îs) Cantități ~e Cantități foarte mari. 9 a (Îs) Producție ~ă Producție pe scară largă. 10 sm (Înv) Industriaș (1).

INDUSTRIAL, -Ă, industriali, -e, adj. Care ține de industrie, care se bazează în primul rînd pe industrie, care este produs sau fabricat de industrie. Țară industrială.Producem astăzi în serie mașini-unelte complicate, aparatură energetică, utilaj petrolifer, minier și de construcții și am început să exportăm produse industriale ca motoare electrice, tractoare, unele mașini. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2574. ◊ Chimie industrială = ramură a chimiei care se ocupă cu aplicarea procedeelor chimice în tehnica fabricației. – Pronunțat: -tri-al.

INDUSTRIÁL, -Ă adj. Care ține de industrie; bazat pe industrie, (produs) de industrie; cu o industrie dezvoltată. ◊ Chimie industrială = ramură a chimiei care se ocupă cu folosirea procedeelor chimice în tehnica fabricației. [Pron. -tri-al. / cf. fr. industriel, it. industriale].

INDUSTRIÁL, -Ă adj. referitor la industrie; bazat pe industrie, (produs) de industrie; cu o industrie dezvoltată. ♦ chimie ~ă = ramură a chimiei care se ocupă cu folosirea procedeelor chimice în tehnica fabricației. ◊ (despre plante) din care se extrag anumite produse industriale (ulei, fibre). (< fr. industriel)

INDUSTRIÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de industrie; referitor la industrie. Ramură ~ă. Chimie ~ă. 2) Care este produs de industrie. Mărfuri ~e. 3) (despre regiuni, localități etc.) Care are o industrie dezvoltată. [Sil. -dus-tri-al] /<fr. industriel, germ. industriell

industrial a. 1. ce ține de industrie: arte industriale; 2. produs de industrie: bogății industriale ale unei țări. ║ m. cel ce se dedă industriei: un industrial bogat.

*industriál, -ă adj. Relativ la industrie: arte industriale. Provenit din industrie: bogățiile industriale ale unuĭ stat. Subst. Persoană care se ocupă de industrie, fabricant: un mare industrial. (Fals: industriaș). Adv. În mod industrial: țara s’a dezvoltat industrial.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

industriál (-tri-al) adj. m., pl. industriáli; f. industriálă, pl. industriále

industriál adj. m. (sil. -tri-al), pl. industriáli; f. sg. industriálă, pl. industriále


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

INDUSTRIÁL s. v. fabricant, industriaș.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

INDUSTRIÁL, -Ă (< fr.) adj. 1. Care ține de industrie, se bazează pe industrie, este produs de (sau în) industrie. 2. Plante industriale = grup de plante agricole (oleaginoase, textile etc.) cultivate pentru a servi ca materie primă industriei. 3. (FIN.) Credite industriale = credite obținute de o firmă i. pentru achiziționarea de materii prime, echipamente, construirea de clădiri noi etc. ◊ Politică i. = totalitatea măsurilor întreprinse de stat pentru stimularea dezvoltării industriei unei țări (de ex. prin comenzi de stat, reducerea impozitelor și taxelor vamale, finanțarea unor proiecte i., acordarea de subvenții etc.). 4. Psihologie i. = ramură a psihologiei aplicate care studiază comportamentul și motivațiile muncitorului industrial în vederea selecționării, pregătirii, testării și altor aspecte ale vieții individuale și de grup ale acestuia.

INDUSTRIAL DESIGN [indəstriəl dizáin] (loc. engl.) Activitate de proiectare a produselor și obiectelor ce urmează a fi fabricate la scară industrială, încadrându-se în fazele necesare procesului industrial, prin crearea unor modele de consum și modele culturale, în acord cu nevoile societății; design.

ORGANIZAȚIA NAȚIUNILOR UNITE PENTRU DEZVOLTARE INDUSTRIALĂ (O.N.U.D.I.; în engl. United Nations Industrial Development Organization – U.N.I.D.O.), agenție specializată guvernamentală (din 1984) în cadrul O.N.U., cu sediul la Viena (Austria), creată la 17 dec. 1966 (își începe activitatea în 1967), în scopul promovării și accelerării procesului de industrializare în țările în curs de dezvoltare, facilitării transferului de tehnologie și a investițiilor și al coordonării tuturor activităților în acest domeniu desfășurate de alte organisme ale Națiunilor Unite. Până în 1984 a funcționat ca organ permanent, specializat, al Adunării Generale a O.N.U. O.N.U.D.I. are 169 membri (2002), printre care și România (din 1 ian. 1967).


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

mamut industrial expr. (pub.) mare întreprindere industrială, învechită și neproductivă.

Intrare: industrial
industrial adjectiv
 • silabație: -tri-al
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • industrial
 • industrialul
 • industrialu‑
 • industria
 • industriala
plural
 • industriali
 • industrialii
 • industriale
 • industrialele
genitiv-dativ singular
 • industrial
 • industrialului
 • industriale
 • industrialei
plural
 • industriali
 • industrialilor
 • industriale
 • industrialelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

industrial

 • 1. Care ține de industrie sau se bazează pe industrie, care este produs de (sau în) industrie; cu o industrie dezvoltată.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN 2 exemple
  exemple
  • Țară industrială.
   surse: DLRLC
  • Producem astăzi în serie mașini-unelte complicate, aparatură energetică, utilaj petrolifer, minier și de construcții și am început să exportăm produse industriale ca motoare electrice, tractoare, unele mașini. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2574.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Chimie industrială = ramură a chimiei care se ocupă cu aplicarea procedeelor chimice în tehnica fabricației.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.2. Plante industriale = grup de plante agricole cultivate în vederea prelucrării lor.
   surse: DEX '09 DEX '98

etimologie: