14 definiții pentru import

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IMPORT, importuri, s. n. Totalitatea operațiilor cu caracter comercial prin care se introduc într-o țară mărfuri produse și cumpărate din alte țări. ◊ Loc. adj. De import = a) care este importat; b) fig. străin de realitățile locale. ◊ Cotă de import = practică protecționistă care stabilește o limită cantitativă dintr-un produs care poate fi importat. ♦ (Concr.) Totalitatea mărfurilor importate de o țară. ◊ (Inform.) Import de date = transfer de date (informații) dintr-un program în altul. – Din importa1 (derivat regresiv). Cf. germ. Import.

import sn [At: ZAHARESCU, E. P. 134 / Pl: ~uri / E: ger Import] 1 Totalitate a operațiilor prin care se introduc într-o țară bunuri cumpărate din străinătate, în vederea comercializării Si: (înv) importație (1). 2 (Îla) De ~ Importat2 (1). 3 (Îal) Străin de realitățile locale Si: importat2 (3). 4 (Ccr) Totalitatea mărfurilor importate de o țară.

IMPORT, importuri, s. n. Totalitatea operațiilor cu caracter comercial prin care se introduc într-o țară mărfuri produse și cumpărate din alte țări. ◊ Loc. adj. De import = a) care este importat; b) fig. străin de realitățile locale. ♦ (Concr.) Totalitatea mărfurilor importate de o țară. – Din importa1 (derivat regresiv). Cf. germ. Import.

IMPORT s. n. Acțiunea de a aduce într-o țară, prin cumpărare sau pe cale de schimb, mărfuri sau produse străine. Cea mai mare parte din necesitățile țărilor de democrație populară în ce privește mașinile pentru principalele ramuri ale industriei, minereurile, bumbacul și alte mărfuri de primă însemnătate sînt satisfăcute mulțumită importului din Uniunea Sovietică. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2589. ◊ Fig. Eminescu a fost totdeauna împotriva importului de forme culturale cosmopolite. BENIUC, P. 16. ◊ Loc. adj. De import = (despre mărfuri) care este importat; fig. care n-are legătură cu realitățile locale.

IMPORT s.n. Aducere de mărfuri străine în țară prin cumpărare sau pe cale de schimb. ◊ De import = importat; (fig.) care nu are legătură cu realitățile locale. [Cf. germ. Import].

IMPORT s. n. introducerea de mărfuri străine în țară prin cumpărare sau pe cale de schimb; mărfurile importate. ♦ ~ invizibil = cumpărare de servicii din alte țări (operații de transport, asigurare, credit, licențe, servicii de turism etc.); de ~ = a) importat; b) (fig.) care nu are legătură cu realitățile locale; străin. (< germ. Import)

IMPORT ~uri n. mai ales la sing. 1) Ansamblu de operații privind cumpărarea și introducerea pe teritoriul național a unor mărfuri de proveniență străină. 2) Totalitate a unor astfel de mărfuri. /<germ. Import

import n. introducerea în țară a productelor străine.

1) *impórt n., pl. urĭ (format după transport: germ. import; fr. importation, it. importazione). Acțiunea de a importa, de a aduce marfă în țară. Marfă importată.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

IMPÓRT (< importa; cf. și germ. Import) s. n. Totalitatea operațiilor cu caracter comercial privind cumpărarea și aducerea în țară a unor mărfuri produse în alte țări; concr. totalitatea mărfurilor importate. ◊ I. invizibil = cumpărare de servicii din (sau de la) alte țări (ex. operații de transport, de asigurare, de credit, licențe și brevete, servicii de turism, reparații de mijloace de transport, întocmire de proiecte sau conducere de lucrări comandate în străinătate). ◊ Taxă de i. = taxă impusă pentru bunurile importate. ◊ Cotă de i. = practică (regulă) protecționistă care stabilește o limită cantitativă dintr-un produs care poate fi importat. ♦ (INFORM.) I. de date = transferul de date (informație) – texte, tabele, grafice – dintr-un program în altul. ◊ Loc. De import = importat; fig. fără legătură cu realitățile locale, străin.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

de import expr. (intl.) care provine din furt.

Intrare: import
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • import
  • importul
  • importu‑
plural
  • importuri
  • importurile
genitiv-dativ singular
  • import
  • importului
plural
  • importuri
  • importurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

import, importurisubstantiv neutru

  • 1. Totalitatea operațiilor cu caracter comercial prin care se introduc într-o țară mărfuri produse și cumpărate din alte țări. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Cea mai mare parte din necesitățile țărilor de democrație populară în ce privește mașinile pentru principalele ramuri ale industriei, minereurile, bumbacul și alte mărfuri de primă însemnătate sînt satisfăcute mulțumită importului din Uniunea Sovietică. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2589. DLRLC
    • format_quote figurat Eminescu a fost totdeauna împotriva importului de forme culturale cosmopolite. BENIUC, P. 16. DLRLC
    • 1.1. Import invizibil = cumpărare de servicii din alte țări (operații de transport, asigurare, credit, licențe, servicii de turism etc.). MDN '00
    • 1.2. Cotă de import = practică protecționistă care stabilește o limită cantitativă dintr-un produs care poate fi importat. DEX '09
    • 1.3. concretizat Totalitatea mărfurilor importate de o țară. DEX '09 DEX '98
      • 1.3.1. informatică Import de date = transfer de date (informații) dintr-un program în altul. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.