9 definiții pentru iepurește


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IEPURÉȘTE adv. Ca iepurii; p. ext. cu frică, cu prudență etc. ◊ Expr. A dormi iepurește = a dormi foarte ușor, sculându-se la cel mai mic zgomot. ♦ Repede. – Iepure + suf. -ește.

IEPURÉȘTE adv. Ca iepurii; p. ext. cu frică, cu prudență etc. ◊ Expr. A dormi iepurește = a dormi foarte ușor, sculându-se la cel mai mic zgomot. ♦ Repede. – Iepure + suf. -ește.

iepurește av [At: CREANGĂ, A. 49 / V: ep~ / E: iepure + -ește] 1 În felul iepurilor. 2 (Pop; îe) A fugi ~ A fugi repede, ferindu-se de cineva. 3 (Pop; fig, îe) A sta ~ A sta la pândă, gata de fugă. 4 (Pop; îe) A dormi ~ A dormi ușor, sculându-se la cel mai mic zgomot. 5 (Pop; îe) A înota ~ A înota cu mișcări precipitate și cu un mare consum de energie.

IEPURÉȘTE adv. Ca iepurii (cu frică, cu prudență etc.). Săriră din nou șanțul, alergară un timp și apoi se lungiră. Ciuleau iepurește urechile, iscodeau cu privirea. PAS, L. I 53. Țara aceasta neașezată... cu boierii vicleni, stînd iepurește pe două hotare, cu pîră, cu bunturi, nu-și simțea îndeajuns blestemul. SADOVEANU, Z. C. 126. ◊ Expr. A dormi iepurește = a dormi ușor (gata să se trezească la cel mai mic zgomot). El dormea iepurește și cîne de pază nu simțea mai bine ca el apropierea dușmanului. AGÎRBICEANU, S. P. 16. Îl fura somnul și se deștepta iarăși... și iarăși – și iarăși. Dormea iepurește. SLAVICI, N. I 327. Dar tu să știi că eu dorm iepurește; și pe lîngă iști doi ochi, mai am unul la ceafă. CREANGĂ, P. 5. ♦ (În legătură cu verbe de mișcare sau în expresii care sugerează mișcarea) Repede. Cu vreo două ceasuri înainte de a trece trenul, îl văd pe Vîlceag că iese din baraca lui și o ia la picior iepurește în lungul liniei. GALAN, Z. R. 83. Omul o lua, iepurește, la goană. PAS, Z. I 214. Șchiopul fugea iepurește cu pieptul pe coama calului. SADOVEANU, N. P. 19. Eu fuga iepurește prin cînepă și ea pe urma mea, pînă la gardul din fundul grădinii. CREANGĂ, A. 49.

IEPURÉȘTE adv. 1) În felul iepurilor; ca iepurii. ◊ A dormi ~ a dormi foarte ușor (trezindu-se la cel mai mic zgomot). 2) Foarte repede; fuga. 3) Fără a fi observat sau simțit; pe furiș. /iepure + suf. ~ește

iepurește adv. ca iepurele, în fuga mare: a dormi iepurește, cu ochii deschiși (ca iepurele).

ĭepuréște adv. Ca ĭepuriĭ. A dormi ĭepurește, a dormi tot-de-a-una gata de fugă orĭ de acțiune, după credința populară că ĭepurele doarme cu ochiĭ închișĭ numaĭ pe jumătate.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a dormi iepurește expr. a avea un somn ușor, a se trezi la cel mai mic zgomot.

Intrare: iepurește
iepurește adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
 • iepurește

iepurește

 • 1. Ca iepurii.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.1. prin extensiune Cu frică, cu prudență etc.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
   exemple
   • Săriră din nou șanțul, alergară un timp și apoi se lungiră. Ciuleau iepurește urechile, iscodeau cu privirea. PAS, L. I 53.
    surse: DLRLC
   • Țara aceasta neașezată... cu boierii vicleni, stînd iepurește pe două hotare, cu pîră, cu bunturi, nu-și simțea îndeajuns blestemul. SADOVEANU, Z. C. 126.
    surse: DLRLC
   • 1.1.1. expresie A dormi iepurește = a dormi foarte ușor, sculându-se la cel mai mic zgomot.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 3 exemple
    exemple
    • El dormea iepurește și cîne de pază nu simțea mai bine ca el apropierea dușmanului. AGÎRBICEANU, S. P. 16.
     surse: DLRLC
    • Îl fura somnul și se deștepta iarăși... și iarăși – și iarăși. Dormea iepurește. SLAVICI, N. I 327.
     surse: DLRLC
    • Dar tu să știi că eu dorm iepurește; și pe lîngă iști doi ochi, mai am unul la ceafă. CREANGĂ, P. 5.
     surse: DLRLC
  • surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 4 exemple
   exemple
   • Cu vreo două ceasuri înainte de a trece trenul, îl văd pe Vîlceag că iese din baraca lui și o ia la picior iepurește în lungul liniei. GALAN, Z. R. 83.
    surse: DLRLC
   • Omul o lua, iepurește, la goană. PAS, Z. I 214.
    surse: DLRLC
   • Șchiopul fugea iepurește cu pieptul pe coama calului. SADOVEANU, N. P. 19.
    surse: DLRLC
   • Eu fuga iepurește prin cînepă și ea pe urma mea, pînă la gardul din fundul grădinii. CREANGĂ, A. 49.
    surse: DLRLC

etimologie:

 • Iepure + sufix -ește.
  surse: DEX '98 DEX '09