13 definiții pentru idem

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IDEM adv. (Folosit în lucrări, indicații bibliografice și acte administrative pentru evitarea repetării unor date, titluri, citate etc.) Același, la fel, tot așa. [Abr.: id.] – Cuv. lat.

idem av [At: EMINESCU, I. V. 23 / S și: (abr) id / E: lat idem] (Indică repetarea întocmai a unor date, titluri, citate etc. reproduse anterior) 1 Același lucru. 2 La fel.

IDEM adv. Folosit în lucrări, indicații bibliografice și acte administrative pentru evitarea repetării unor date, titluri, citate etc.; același, la fel, tot așa. [Prescurtat: id.] – Cuv. lat.

IDEM adv. (Mai ales în lucrări științifice, scripte administrative etc., folosit pentru a evita repetarea unui autor citat mai înainte, a unui obiect, a unei situații amintite anterior etc.) Cuvînt latinesc care înseamnă de asemenea, tot așa, la fel. (Glumeț) Cu capul gol și cu punga idem. EMINESCU, I. V. 23. – Scris și: (prescurtat) id.

IDEM adv. Identic, de asemenea, la fel. [< lat. idem].[1]

  1. Prescurtat id. LauraGellner

IDEM abr. id. / adv. (în scrieri pentru a evita repetarea) identic, la fel. (< lat. idem)

IDEM adv. (se folosește pentru a evita repetarea unui nume sau a unei referințe) În mod identic; la fel; tot așa; același. /Cuv. lat.[1]

  1. Prescurtat id. LauraGellner

idem adv. acelaș (indică o repețire).

*idem adv. Cuv. lat. care înseamnă „tot așa, acelașĭ” și care se întrebuințează în toate limbile, ca și detto.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

idem (lat.) adv.; abr. id.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Idem (lat. înseamnă: „Același”, „de asemenea”, „tot așa”) – E un cuvînt foarte util și utilizat, căci înlătură revenirile obositoare. În cărți, manuscrise, liste etc., în loc de a se repeta ceva, se scrie pe scurt id., adică idem, la fel. Exemple se găsesc la tot pasul. Vom alege unul mai deosebit: în Icoane vechi și icoane nouă, Eminescu scrie: „Cu capul gol și cu punga idem”.

Ibidem (lat. înseamnă „În același loc”) – Se folosește la citate, spre a arăta că un cuvînt sau o frază se găsește în pasajul, în capitolul sau în lucrarea de care s-a pomenit mai înainte. De obicei, ibidem se scrie prescurtat: ibid., sau numai ib.

Intrare: idem
idem adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • idem
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

idemadverb

  • 1. (Folosit în lucrări, indicații bibliografice și acte administrative pentru evitarea repetării unor date, titluri, citate etc.) La fel, tot așa. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote glumeț Cu capul gol și cu punga idem. EMINESCU, I. V. 23. DLRLC
  • comentariu abreviere id. DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.