18 definiții pentru icră

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ICRĂ, icre, s. f. (Mai ales la pl.) 1. Denumire generică pentru ovulele de pește. ◊ Icre negre = icre de culoare cenușiu-închis sau neagră, produse de morun, nisetru sau păstrugă; caviar. Icre de Manciuria = icre de culoare roșie-portocalie, produse de unii pești din mările Extremului Orient. 2. (Pop.) Partea moale a pulpei piciorului. – Din sl. ikra.

icră sf [At: ANON. CAR. / Pl: ~re / E: vsl икра] 1-2 (Mpl) Ovule (de pește sau) de rac. 3 (Lpl; îs) ~re negre Icre de culoare cenușie sau neagră, produse de morun, nisetru sau păstrugă Si: caviar. 4 (Lpl; îs) ~re de Manciuria Icre roșii-portocalii produse de anumiți pești din Oceanul Pacific. 5 (Fig; pop; lpl; îe) ~re verzi Lucru imaginat, imposibil. 6 (Reg; îas) Salată de pătlăgele verzi tocate, preparate cu ceapă, oțet și untdelemn. 7 (Gmț) Organe interne ale omului. 8 (Fam; rar) Bombe aruncate din avion. 9 (D. fructe; îla) Cu ~re Cu pulpa moale și maronie (fără a fi stricată). 10 (Ban; d. porumb; îla) În ~ Necopt. 11 (Reg) Mușchi de la pulpa piciorului.

ICRĂ, icre, s. f. (Mai ales la pl.) 1. Denumire generică pentru ovulele de pește. ◊ Icre negre = icre de culoare cenușiu-închis sau neagră, produse de morun, nisetru sau păstrugă; caviar. Icre de Manciuria = icre de culoare roșie-portocalie, produse de unii pești din Oceanul Pacific. 2. (Pop.) Partea moale a pulpei piciorului. – Din sl. ikra.

ICRĂ ~e f. mai ales la pl. Oușoare pe care le depun unele animale acvatice, în special peștii. ◊ ~e negre icre de culoare neagră, de morun, de nisetru sau de păstrugă, apreciate ca delicatesă. ~e roșii (sau de Manciuria) icre de culoare roșie-portocalie ale unor pești din mările Extremului Orient, apreciate ca delicatesă. [Sil. i-cră] /<sl. ikra

ICRE s. f. pl. 1. Nume generic pentru ouăle peștilor. I-am găti... blineie cu icre fierte în unt. NEGRUZZI, S. I 58. Icrele se spală în apă rece și se mănîncă ori fripte pe jăratec, ori ferte. ȘEZ. VIII 3. ◊ Icre negre = icre de culoare neagră de morun, nisetru sau cegă; caviar. Eftei se duse să ia cu lingura icre negre dintr-un butoiaș. DUMITRIU, P. F. 49. Icre roșii sau icre de Manciuria = icre mari și de culoare roșie-portocalie, produse de anumiți pești din Oceanul Pacific. 2. (Popular) Moalele de la pulpa piciorului. Cînd i se deschise pulpa în două, sări din icrele lui o fată cu părul de aur. DELAVRANCEA, S. 252.

icre f. pl. oușoarele peștilor mai ales cele negre de morun: icre de Taigan; icre verzi, lucru imaginar: a trimite după icre verzi. [Slav. IKRA].

ícre f. pl. (vsl. sîrb. ikra; rus. ikrá). Oŭă de pește. Icre negre, icre de morun orĭ de nisetru.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

icră (desp. i-cră) s. f., g.-d. art. icrei; (mai frecv.) pl. icre

icră (i-cră) s. f., g.-d. art. icrei; pl. icre

icră s. f. (sil. -cră), pl. icre

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

icre s. f. pl.1. Denumire generică pentru ovulele de pește, caviar. – 2. Corp sau masă care prezintă consistența icrelor; se spune mai ales despre partea moale a pulpei piciorului. – 3. (Arg.) Bombă, bombardament. Sl. ikra (Miklosich, Slaw. Elem., 23; Miklosich, Lexicon, 255; Meyer 158; Conev 87), cf. bg., sb., cr., pol., rus., mag., alb. ikra.Der. icros, adj. (cu multe icre); icr(e)ană, s. f. (femelă de sturion).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ICRĂ, icre, s.f. (În special la pl.) Denumire generică pentru ouăle peștilor; în expr. salată de icre = icre (de crap, de hering, de scrumbie, de știucă) emulsionate sub formă de spumă albă, cu adaos de diverse ingrediente (ceapă tocată, măsline, ardei iute); icre tarama = icre de chefal sau ton, conservate sub formă de pastă sărată, de culoare roz-oranj (ngr. tarama), respectiv salata făcută din acestea (ngr. taramosalata); icre de Manciuria sau caviar roșu = icre mari de până la 7 mm diametru, de culoare roșiatică, prelevate de la o specie de somon din Oceanul Pacific (Oncorhynchus keta), utilizate ca și caviarul; icre negre sau caviar = icre prelevate de la sturioni (morun, cegă, păstrugă ș.a.)

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a fute (pe cineva) la cap / la icre expr. (obs.) a tracasa, a pisălogi, a cicăli, a bate la cap; a irita, a exaspera.

a-i sări icra din biboanță expr. (er.d. femei) a avea orgasm.

Intrare: icră
  • silabație: i-cră info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • icră
  • icra
plural
  • icre
  • icrele
genitiv-dativ singular
  • icre
  • icrei
plural
  • icre
  • icrelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

icră, icresubstantiv feminin

mai ales la plural
  • 1. Denumire generică pentru ovulele de pește. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    diminutive: icrișoară
    • format_quote I-am găti... blineie cu icre fierte în unt. NEGRUZZI, S. I 58. DLRLC
    • format_quote Icrele se spală în apă rece și se mănîncă ori fripte pe jăratec, ori ferte. ȘEZ. VIII 3. DLRLC
    • 1.1. Icre negre = icre de culoare cenușiu-închis sau neagră, produse de morun, nisetru sau păstrugă. DEX '09 DLRLC
      sinonime: caviar
      • format_quote Eftei se duse să ia cu lingura icre negre dintr-un butoiaș. DUMITRIU, P. F. 49. DLRLC
    • 1.2. Icre de Manciuria (sau icre roșii) = icre de culoare roșie-portocalie, produse de unii pești din mările Extremului Orient. DEX '09 DLRLC
  • 2. popular Partea moale a pulpei piciorului. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: pulpă
    • format_quote Cînd i se deschise pulpa în două, sări din icrele lui o fată cu părul de aur. DELAVRANCEA, S. 252. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.