17 definiții pentru icră


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ÍCRĂ, icre, s. f. (Mai ales la pl.) 1. Denumire generică pentru ovulele de pește. ◊ Icre negre = icre de culoare cenușiu-închis sau neagră, produse de morun, nisetru sau păstrugă; caviar. Icre de Manciuria = icre de culoare roșie-portocalie, produse de unii pești din mările Extremului Orient. 2. (Pop.) Partea moale a pulpei piciorului. – Din sl. ikra.

icră sf [At: ANON. CAR. / Pl: ~re / E: vsl икра] 1-2 (Mpl) Ovule (de pește sau) de rac. 3 (Lpl; îs) ~re negre Icre de culoare cenușie sau neagră, produse de morun, nisetru sau păstrugă Si: caviar. 4 (Lpl; îs) ~re de Manciuria Icre roșii-portocalii produse de anumiți pești din Oceanul Pacific. 5 (Fig; pop; lpl; îe) ~re verzi Lucru imaginat, imposibil. 6 (Reg; îas) Salată de pătlăgele verzi tocate, preparate cu ceapă, oțet și untdelemn. 7 (Gmț) Organe interne ale omului. 8 (Fam; rar) Bombe aruncate din avion. 9 (D. fructe; îla) Cu ~re Cu pulpa moale și maronie (fără a fi stricată). 10 (Ban; d. porumb; îla) În ~ Necopt. 11 (Reg) Mușchi de la pulpa piciorului.

ÍCRĂ, icre, s. f. (Mai ales la pl.) 1. Denumire generică pentru ovulele de pește. ◊ Icre negre = icre de culoare cenușiu-închis sau neagră, produse de morun, nisetru sau păstrugă; caviar. Icre de Manciuria = icre de culoare roșie-portocalie, produse de unii pești din Oceanul Pacific. 2. (Pop.) Partea moale a pulpei piciorului. – Din sl. ikra.

ÍCRĂ ~e f. mai ales la pl. Oușoare pe care le depun unele animale acvatice, în special peștii. ◊ ~e negre icre de culoare neagră, de morun, de nisetru sau de păstrugă, apreciate ca delicatesă. ~e roșii (sau de Manciuria) icre de culoare roșie-portocalie ale unor pești din mările Extremului Orient, apreciate ca delicatesă. [Sil. i-cră] /<sl. ikra

ÍCRE s. f. pl. 1. Nume generic pentru ouăle peștilor. I-am găti... blineie cu icre fierte în unt. NEGRUZZI, S. I 58. Icrele se spală în apă rece și se mănîncă ori fripte pe jăratec, ori ferte. ȘEZ. VIII 3. ◊ Icre negre = icre de culoare neagră de morun, nisetru sau cegă; caviar. Eftei se duse să ia cu lingura icre negre dintr-un butoiaș. DUMITRIU, P. F. 49. Icre roșii sau icre de Manciuria = icre mari și de culoare roșie-portocalie, produse de anumiți pești din Oceanul Pacific. 2. (Popular) Moalele de la pulpa piciorului. Cînd i se deschise pulpa în două, sări din icrele lui o fată cu părul de aur. DELAVRANCEA, S. 252.

icre f. pl. oușoarele peștilor mai ales cele negre de morun: icre de Taigan; icre verzi, lucru imaginar: a trimite după icre verzi. [Slav. IKRA].

ícre f. pl. (vsl. sîrb. ikra; rus. ikrá). Oŭă de pește. Icre negre, icre de morun orĭ de nisetru.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

ícră (i-cră) s. f., g.-d. art. ícrei; pl. ícre

ícră s. f. (sil. -cră), pl. ícre


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

ícre s. f. pl.1. Denumire generică pentru ovulele de pește, caviar. – 2. Corp sau masă care prezintă consistența icrelor; se spune mai ales despre partea moale a pulpei piciorului. – 3. (Arg.) Bombă, bombardament. Sl. ikra (Miklosich, Slaw. Elem., 23; Miklosich, Lexicon, 255; Meyer 158; Conev 87), cf. bg., sb., cr., pol., rus., mag., alb. ikra.Der. icros, adj. (cu multe icre); icr(e)ană, s. f. (femelă de sturion).


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ICRĂ, icre, s.f. (În special la pl.) Denumire generică pentru ouăle peștilor; în expr. salată de icre = icre (de crap, de hering, de scrumbie, de știucă) emulsionate sub formă de spumă albă, cu adaos de diverse ingrediente (ceapă tocată, măsline, ardei iute); icre tarama = icre de chefal sau ton, conservate sub formă de pastă sărată, de culoare roz-oranj (ngr. tarama), respectiv salata făcută din acestea (ngr. taramosalata); icre de Manciuria sau caviar roșu = icre mari de până la 7 mm diametru, de culoare roșiatică, prelevate de la o specie de somon din Oceanul Pacific (Oncorhynchus keta), utilizate ca și caviarul; icre negre sau caviar = icre prelevate de la sturioni (morun, cegă, păstrugă ș.a.)


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a fute (pe cineva) la cap / la icre expr. (obs.) a tracasa, a pisălogi, a cicăli, a bate la cap; a irita, a exaspera.

a-i sări icra din biboanță expr. (er.d. femei) a avea orgasm.

Intrare: icră
 • silabație: i-cră info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • icră
 • icra
plural
 • icre
 • icrele
genitiv-dativ singular
 • icre
 • icrei
plural
 • icre
 • icrelor
vocativ singular
plural

icră mai ales la plural

 • 1. Denumire generică pentru ovulele de pește.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC diminutive: icrișoară attach_file 2 exemple
  exemple
  • I-am găti... blineie cu icre fierte în unt. NEGRUZZI, S. I 58.
   surse: DLRLC
  • Icrele se spală în apă rece și se mănîncă ori fripte pe jăratec, ori ferte. ȘEZ. VIII 3.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Icre negre = icre de culoare cenușiu-închis sau neagră, produse de morun, nisetru sau păstrugă.
   surse: DEX '09 DLRLC sinonime: caviar attach_file un exemplu
   exemple
   • Eftei se duse să ia cu lingura icre negre dintr-un butoiaș. DUMITRIU, P. F. 49.
    surse: DLRLC
  • 1.2. Icre de Manciuria (sau icre roșii) = icre de culoare roșie-portocalie, produse de unii pești din mările Extremului Orient.
   surse: DEX '09 DLRLC
 • 2. popular Partea moale a pulpei piciorului.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: pulpă attach_file un exemplu
  exemple
  • Cînd i se deschise pulpa în două, sări din icrele lui o fată cu părul de aur. DELAVRANCEA, S. 252.
   surse: DLRLC

etimologie: