10 definiții pentru halaj

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

HALÁJ s. n. Remorcare a unei ambarcațiuni, a unei plute, a unui șlep etc., executată pe canale, fluvii sau râuri, cu mijloace mecanice, cu oameni sau cu animale. ◊ Drum (sau zonă) de halaj = traseu de-a lungul unei ape rezervat acestui fel de tracțiune. – Din fr. halage.

halaj sn [At: LTR / Pl: ~e / E: fr halage] 1 Operație de tragere a navelor pe mal. 2 Remorcare a navelor, cu mijloace mecanice sau animale, de-a lungul unei căi navigabile. 3 (Îs) Drum (sau zonă) de ~ Drum de-a lungul apei rezervat mijloacelor de tracțiune folosite la halaj (2).

HALÁJ s. n. Remorcare a unei ambarcații, a unei plute, a unui șlep etc., executată pe canale, fluvii sau râuri, cu mijloace mecanice, cu oameni sau cu animale. ◊ Drum (sau zonă) de halaj = traseu de-a lungul unei ape rezervat acestui fel de tracțiune. – Din fr. halage.

HALÁJ s. n. Operație prin care o navă este trasă la mal sau în lungul unei căi navigabile (prin forța musculară a oamenilor sau a animalelor ori cu mijloace de tracțiune mecanică aflate pe mal). ◊ Drum (sau zonă) de halaj = drum de-a lungul apei rezervat acestor mijloace de tracțiune.

HALÁJ s.n. Tragere a navelor la mal sau de-a lungul unei căi de navigație. [< fr. halage].

HALÁJ s. n. 1. remorcare a unui șlep, a unei nave, plute etc. cu ajutorul unor mijloace mecanice, al oamenilor sau animalelor de-a lungul unei căi de navigație. 2. manevrare a unei nave în port cu ajutorul parâmelor. (< fr. halage)

HALÁJ n. Operație de tragere (cu oameni sau cu animale) a unei nave la mal sau în lungul unei căi navigabile. /<fr. halage

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: halaj
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • halaj
  • halajul
  • halaju‑
plural
genitiv-dativ singular
  • halaj
  • halajului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

halajsubstantiv neutru

  • 1. Remorcare a unei ambarcațiuni, a unei plute, a unui șlep etc., executată pe canale, fluvii sau râuri, cu mijloace mecanice, cu oameni sau cu animale. DEX '09 DLRLC DN
    • 1.1. Drum (sau zonă) de halaj = traseu de-a lungul unei ape rezervat acestui fel de tracțiune. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. Manevrare a unei nave în port cu ajutorul parâmelor. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.