5 definiții pentru gulfstream


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GULFSTREAM s. n. Curent cald care pornește din Oceanul Atlantic (Golful Mexic), trece pe la sudul Floridei și se ramifică spre vestul Europei. [Pr.: gálfstrim] – Cuv. engl.

GULFSTREAM s. n. Curent cald care pornește din Oceanul Atlantic (Golful Mexic), trece pe la sudul Floridei și se ramifică spre vestul Europei. [Pr.: gálfstrim] – Cuv. engl.

gulfstream sn [At: DEX / P: galfstrim / E: eg gulfstream] Curent cald care pornește din Oceanul Atlantic (Golful Mexic), trece pe la sudul Floridei și se ramifică spre vestul Europei.

GULFSTREAM [pr.: galfstrím] n. Curent cald care se manifestă pe țărmul Oceanului Atlantic în emisfera nordică. /Cuv. engl.

*gulf-stream n. (citit gölf-strim). Numele englez al curentuluĭ golfuluĭ, adică al aceluĭ curent cald care vine din golfu Mexiculuĭ spre Anglia.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GOLFSTROM [gólfștrom] (GULFSTREAM [gəlfstri:m]), curent oceanic cald, de suprafață (24°-28°C), în N Oc. Atlantic. Se formează în str. Florida, se îndreaptă de-a lungul coastelor estice ale S.U.A. până la capul Hatteras (Curentul Floridei), apoi până la ins. Newfoundland (Curentul Vânturilor de Vest), iar de aici la direcția principală SV-NE, îndreptându-se spre țărmurile Europei de Vest prin curentul Norvegiei, curentul Irminger și al Capului de Nord, influențând clima regiunilor litorale. Are lățimea de 75-250 km și viteza medie de 3-9 km/h. Cel mai mare curent al globului ca lungime și debit (82 mil. m3/sec.). A fost semnalat în 1513 de conchistadorul Juan Ponce de León.

Intrare: gulfstream
  • pronunție: gólfstrím
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gulfstream
  • gulfstreamul
  • gulfstreamu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • gulfstream
  • gulfstreamului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

gulfstream

  • 1. Curent cald care pornește din Oceanul Atlantic (Golful Mexic), trece pe la sudul Floridei și se ramifică spre vestul Europei.
    surse: DEX '98 DEX '09

etimologie: