3 intrări

school Articole pe această temă:

21 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

gríle s. pl.tant. (alim.) Fursecuri preparate din cocă și miere, în formă de grilă ◊ Grilele sunt foarte gustoase.” (formal din fr. grille; DN, DEX, DN3 – alte sensuri, DEX-S)

GRÍLĂ, grile, s. f. 1. Electrod în formă de sită sau de spirală, intercalat între anodul și catodul unui tub electronic sau între alți doi electrozi, prin deschiderile căruia poate trece un flux de electroni sau de ioni; grătar (5), sită. 2. Panou format din zăbrele paralele, montat în fața unei uși, a unei ferestre etc. 3. (Mil.) Obstacol făcut din bare de oțel, așezat în fața sau în spatele șanțului unei fortificații sau la deschiderile unei cazemate. 4. Prăjitură în formă de grilă (2), preparată din aluat și unsă cu sirop de zahăr sau miere. 5. Careu de cuvinte încrucișate – Din fr. grille.

TEST1, teste, s. n. 1. (Psih.) Probă prin care se examinează funcții senzoriale-motorii sau mintale, nivelul dezvoltării intelectuale, aptitudinile etc. 2. Probă (scrisă sau orală) de verificare a cunoștințelor. ◊ Test-grilă = probă scrisă sub formă de grilă. – Din fr., engl. test.

cri sf [At: POLIZU / V: (Olt) gr~, (reg) cril / Pl: ~le / E: sl, vsl крило, bg крил, srb kril] 1 (Pes) Fiecare din cele două părți ale năvodului Si: (reg) aripi, difane, natre, plase. 2-3 Ceată de oameni (sau de copii). 4 (Reg; îlav) Cu ~la Cu droaia. 5 (Reg) Ceată de hăitași care gonește vânatul spre vânători Si: goană. 6 (Reg; îs) Om de ~ Gonaci. 7 (Reg; îe) A bate în ~ A goni vânatul.

gri sf [At: LTR / Pl: ~le / E: fr grille] 1 Grătar fix sau mobil alcătuit dintr-o rețea de vergele paralele, care se așază în fața unei ferestre, uși, vitrine etc. pentru a o apăra. 2 (Mil) Obstacol făcut din bare de oțel, așezat în fața sau în spatele șanțului unei fortificații sau la deschiderile unei cazemate. 3 Electrod în formă de sită sau de gard din sârmă intercalat între anodul și catodul unui tub electric sau între alți doi electrozi, prin deschiderile căruia poate trece un flux de electroni sau de ioni Si: grătar (9), sită. 4 Prăjitură în formă de grilă (1), preparată din aluat și unsă cu sirop de zahăr sau miere. 5 Organizare și dispunere a unor date sub formă de tabel. 6 (Îs) ~ de salarizare Ansamblu ierarhizat al salariilor într-o întreprindere, într-o convenție civilă etc. 7 (Șîs test ~) Modalitate de verificare a cunoștințelor în care întrebările sunt însoțite de variante de răspunsuri, din care cel verificat trebuie să aleagă pe cea corectă.

GRÍLĂ, grile, s. f. 1. Electrod în formă de sită, de spirală, de gard din sârmă, intercalat între anodul și catodul unui tub electronic sau între alți doi electrozi, prin deschiderile căruia poate trece un flux de electroni sau de ioni; grătar (5), sită. 2. Gărduleț fix sau mobil alcătuit dintr-o rețea de vergele paralele, care închide sau apără golul unei uși, al unei ferestre, al unei vitrine etc. 3. (Mil.) Obstacol făcut din bare de oțel, așezat în fața sau în spatele șanțului unei fortificații sau la deschiderile unei cazemate. 4. Prăjitură în formă de grilă (2), preparată din aluat și unsă cu sirop de zahăr sau miere. – Din fr. grille.

GRÍLĂ, grile, s. f. 1. (Electricitate) Electrod în formă de sită, intercalat între anodul și catodul unei lămpi de radio. 2. (Arhit.) Panou fix sau mobil alcătuit dintr-o rețea de vergele paralele de lemn sau de metal, plasat în fața sau în golul unei uși, ferestre, vitrine etc., pentru a o închide sau a o apăra. 3. (Mil.) Obstacol în fața sau în spatele șanțului unei fortificații, alcătuit dintr-un gard de bare de oțel. ♦ Grătar făcut din bare groase de oțel și folosit pentru închiderea diferitelor tuburi de ventilație ale cazematelor spre a nu permite inamicului să arunce grenade sau alte explozive înăuntru.

GRÍLĂ s.f. 1. Panou de vergele de metal sau de lemn care se așază la o deschidere (ușă, fereastră, vitrină etc.) 2. (Fiz.) Electrod în formă de grătar, intercalat între anodul și catodul unei poliode; grătar. 3. Obstacol la o fortificație făcut într-un gard de vergele de oțel. ♦ Grătar din bare de oțel care închide tuburile de ventilație ale unei cazemate. ♦ Aparat de ochire a obiectivelor aeriene. 4. (Cib.) Dispozitiv pentru cifrarea și descifrarea mesajelor, a caracterelor alfanumerice. [< fr. grille].

GRÍLĂ s. f. 1. panou format dintr-o rețea de gratii paralele care se așază la o deschidere. 2. electrod al unei lămpi de radio, în formă de sită. 4. carton perforat care permite cifrarea și descifrarea mesajelor, a caracterelor alfanumerice și corectarea la examene. 5. desen în pătrățele pentru cuvinte încrucișate. 6. repartiție orară a emisiunilor de radio și televiziune. 7. (pl.) prăjituri preparate din cocă și miere, în formă de grilă (1). 8. zăbrelele vizierei unui coif. 9. sistem de remunerație. (< fr. grille)

grílă s. f. Sistem de remunerație ◊ „În iunie li s-a promis [mecanicilor de locomotivă] că li se vor calcula salariile după o nouă grilă. R.l. 18 VIII 93 p. 9; v. și plajă (din fr. grille; DMC 1964; DEX, DN3 – alte sensuri)

GRÍLĂ2 ~e f. Panou alcătuit dintr-un grilaj, fixat în spațiul unei deschizături (fereastră, poartă, vitrină etc.) în scop protector. /<fr. grille

GRÍLĂ1 ~e f. Electrod al unui tub electronic care reglează fluxul de electroni (sau ioni). /<fr. grille

crílă f., pl. e (vsl. bg. sîrb. krilo, aripă. Cp. cu lat. ala, „aripă” și „escadron”. V. cîrlacĭ, cîrlan). Munt. Mold. Cîrd, ceată: crile de oamenĭ (rev. I. Crg., 8, 220), crile comandate de vechilĭ (CL. 1911, 227), Jidaniĭ se duceaŭ crilă la havră. Bătaĭe, hurc, zgornire a vînatuluĭ. – În Trans. cu crila, cu ghĭotura. În Olt. și grilă (rev. I. Crg. 2, 347). V. areapă.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

grílă s. f., g.-d. art. grílei; pl. gríle

*test-grílă s. n., pl. téste-grílă

grílă s. f., g.-d. art. grílei; pl. gríle


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

GRÍLĂ s. (ELECTRONICĂ) grătar, sită. (~ la o poliodă.)

GRI s. (ELECTRONICĂ) grătar, sită. (~ la o poliodă.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

grílă (gríle), s. f. – Grilaj, zăbrele, gărduleț. Fr. grille, cf. Graur, Viața rom., 1940, nr. 3, p. 110. – Der. grilaj, s. n. (zăbrea, gratie, grilaj), din fr. grillage.

arată toate definițiile

Intrare: grile
grile
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: grilă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gri
 • grila
plural
 • grile
 • grilele
genitiv-dativ singular
 • grile
 • grilei
plural
 • grile
 • grilelor
vocativ singular
plural
Intrare: test-grilă
test-grilă substantiv neutru
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • test-gri
 • testul-gri
plural
 • teste-gri
 • testele-gri
genitiv-dativ singular
 • test-gri
 • testului-gri
plural
 • teste-gri
 • testelor-gri
vocativ singular
plural

grilă

 • 1. Electrod în formă de sită sau de spirală, intercalat între anodul și catodul unui tub electronic sau între alți doi electrozi, prin deschiderile căruia poate trece un flux de electroni sau de ioni; grătar (5.).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: grătar sită
 • 2. Panou format din zăbrele paralele, montat în fața unei uși, a unei ferestre etc.
  surse: DEX '09 DLRLC DN
 • 3. (termen) militar Obstacol făcut din bare de oțel, așezat în fața sau în spatele șanțului unei fortificații sau la deschiderile unei cazemate.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 3.1. Grătar făcut din bare groase de oțel și folosit pentru închiderea diferitelor tuburi de ventilație ale cazematelor spre a nu permite inamicului să arunce grenade sau alte explozive înăuntru.
   surse: DLRLC DN
  • 3.2. Aparat de ochire a obiectivelor aeriene.
   surse: DN
 • 4. Prăjitură în formă de grilă (2.), preparată din aluat și unsă cu sirop de zahăr sau miere.
  surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00
 • 5. Careu de cuvinte încrucișate.
  surse: DEX '09
 • 6. cibernetică Dispozitiv pentru cifrarea și descifrarea mesajelor, a caracterelor alfanumerice și corectarea la examene.
  surse: DN MDN '00
 • 7. Repartiție orară a emisiunilor de radio și televiziune.
  surse: MDN '00
 • 8. Zăbrelele vizierei unui coif.
  surse: MDN '00
 • 9. Sistem de remunerație.
  surse: MDN '00

etimologie:

test-grilă

 • 1. Probă scrisă sub formă de grilă.
  surse: DEX '09

etimologie: