10 definiții pentru grecește greciaște


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GRECÉȘTE adv. Ca grecii, în felul grecilor; în limba greacă. ◊ Expr. A ședea (sau a se așeza etc.) grecește = a ședea (sau a se așeza etc.) cu genunchii la gură; a ședea (sau a se așeza) cu picioarele încrucișate sub corp; a ședea turcește. – Grec + suf. -ește.

GRECÉȘTE adv. Ca grecii, în felul grecilor; în limba greacă. ◊ Expr. A ședea (sau a se așeza etc.) grecește = a ședea (sau a se așeza etc.) cu genunchii la gură; a ședea (sau a se așeza) cu picioarele încrucișate sub corp; a ședea turcește. – Grec + suf. -ește.

grecește av [At: COD. VOR. 35/10 / V (înv): ~ciaște / E: grec + -ește] 1 Ca grecii 2 În greacă (9). 3 (Pop; îe) A sta ~ A sta cu picioarele încrucișate. 4 (Înv; îe) A sta ~ în inima cuiva A ști tot ce vrea sau gândește cineva. 5 (Pop.; îe) A vorbi ~ A fi beat.

GRECÉȘTE adv. 1. În felul grecilor, ca grecii. ◊ Expr. A ședea (sau a sta, a se așeza) grecește = a ședea (sau a se așeza) cu genunchii la gură. Dănilă se așeză grecește pe asfalt. SADOVEANU, O. VI 147. Pe babă o văzuseră așezată grecește pe o laviță din tindă. MACEDONSKI, O. III 122. Sta grecește pe tron cît e ziulica și nopticica de mare și din loc să se miște, ba. ISPIRESCU, L. 205. 2. În limba greacă. A vorbi grecește.La școala publică se învăța numai grecește. NEGRUZZI, S. I 3.

GRECÉȘTE adv. 1) În felul grecilor; cum obișnuiesc grecii; ca grecii. 2) În limba greacă. / grec + suf. ~ește

grecéște adv. Ca Greciĭ: a vorbi grecește. Fam. A ședea grecește saŭ (maĭ des) turcește, a ședea cu picĭoarele îndoite și strînse cam supt corp.

grecesc a. relativ la Greci. ║ grecește adv. ca Grecii: a ședea grecește, a sta ca Orientalii pe vine sau pe genuchi; a sta grecește în inima cuiva, a-i cunoaște cugetele cele mai ascunse (ISP.).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GRAECA SUNT, NON LEGUNTUR (lat.) (aceste cuvinte) sunt scrise pe grecește, nu se citesc – Avertisment asupra unui text ininteligibil, dificil, în Evul Mediu, limba greacă nemaifiind cunoscută, pasajele scrise în grecește din lucrările latine se săreau.

Intrare: grecește
grecește adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
 • grecește
greciaște
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.

grecește greciaște

 • 1. Ca grecii, în felul grecilor; în limba greacă.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
  exemple
  • A vorbi grecește.
   surse: DLRLC
  • La școala publică se învăța numai grecește. NEGRUZZI, S. I 3.
   surse: DLRLC
  • 1.1. expresie A ședea (sau a se așeza etc.) grecește = a ședea (sau a se așeza etc.) cu genunchii la gură; a ședea (sau a se așeza) cu picioarele încrucișate sub corp; a ședea turcește.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 3 exemple
   exemple
   • Dănilă se așeză grecește pe asfalt. SADOVEANU, O. VI 147.
    surse: DLRLC
   • Pe babă o văzuseră așezată grecește pe o laviță din tindă. MACEDONSKI, O. III 122.
    surse: DLRLC
   • Sta grecește pe tron cît e ziulica și nopticica de mare și din loc să se miște, ba. ISPIRESCU, L. 205.
    surse: DLRLC

etimologie:

 • Grec + sufix -ește.
  surse: DEX '98 DEX '09